Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala Elma-messuilla: Rehellistä suomalaista ruokaa kouluihin ja puolustusvoimiin

‘- Hyvä kotimainen ruoka on ihmisten perusoikeus

Presidenttiehdokas Heidi Hautala haastaa yritykset markkinoimaan suomalaista luomuruokaa sekä kotimaassa että ulkomaille. Julkisten laitosten luomuhankintojen edistäminen lisäisi kysyntää ja kannattavuutta. Hautala haastaa myös kaikki kuntien ja muiden julkisyhteisöjen hankintoja tekevät tahot edistämään luomuhankintoja.

– EU:n uudet hankintasäännöt kyllä antavat mahdollisuuden suosia luomu- ja lähiruokaa, kunhan vain tarjouskilpailut osataan järjestää oikein. Esimerkiksi kunnat, puolustusvoimat, päiväkodit tai työpaikkaruokalat eivät käytä luomuruokaa sen näennäisen kalleuden tai saatavuusongelmien takia. Jotta kysyntä ja tarjonta kohtaisivat, tulisi paikallisesti nähdä vähän vaivaa ja etsiä tukea ja ideoita markkinointiin, toteaa Hautala.

Suomessa on luomutuotannossa noin seitsemän prosenttia peltoalasta. Luomutiloja on hieman alle viisi tuhatta, mutta tuotannon lopettamista suunnittelee peräti 15 prosenttia viljelijöistä.  Luomutuotteilla on kysyntää, mutta markkinointi on hoidettu huonosti.

Britanniassa ja Ranskassa luomuruoan kysyntä on kasvanut yli 25 prosenttia. Varsinkin vauvojen vanhemmat sekä kiireiset, yhdestä
hyllystä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ostavat virkamiehet ovat tärkeitä luomuruoan suurkuluttajia.

Helsingin yliopiston kanslerin Kari Raivion johtama kestävien kulutus- ja tuotantotapojen toimikunta KULTU otti äskettäin kantaa luomutuotantoon ehdottamalla luomupeltoalan osuudeksi neljännestä peltoalasta vuoteen 2025 mennessä. Se on oikea kehityssuunta, mutta hallitus ei äskettäisessä maatalousselonteossaan osoita minkäänlaista halua toteuttaa näitä tavoitteita, Heidi Hautala sanoo.

Ruoan tuotanto vaikuttaa suoraan myös ilmastonsuojeluun. Koko maailmassa on valjastettu ruoan tuotantoon neljännes maan pinta-alasta. Viljelyksiä on jo enemmän kuin metsää. Kun Tukholman yliopiston tutkija Annika Carlsson-Kanyama vertaili erilaisten ruokavalioiden vaikutuksia hiilidioksidipäästöihin, hän huomasi, että lihaan ja tuontitavaroihin perustuva ruoka tuotti ilmakehään yhdeksän kertaa enemmän hiilidioksidia kuin kotimainen kasvisruoka, Hautala viittaa Worldwatch-instituutin Maailman tila 2004-raporttiin.

– Ruoka on jokaisen ihmisen asia ja auttaa ymmärtämään elämäntapojemme vaikutuksia ympäristöön lähellä ja kaukana. Terveellinen ruoka on myös perusoikeus, jonka toteuttamisessa tarvitaan uudenlaista valistusta. Britannian kuuluisa tv-kokki Jamie Oliver on hyvä esimerkki siitä, kuinka koululaiset saatiin kiinnostumaan täysipainoisesta ja ympäristöystävällisestä ruoasta perunalastujen ja limujen sijaan, Heidi Hautala toteaa.

Facebook
Twitter
WhatsApp