Ristiretki ydinvoiman puolesta ei sovi puhemiehen rooliin

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen jatkoi tänään YLE:n Lauantaiseurassa kampanjaansa lisäydinvoiman puolesta. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala ei hyväksy Lipposen puheita. Hän katsoo puhemiehen voimakkaan esiintymisen ulkomailla Suomen ydinvoimapolitiikan puolesta olevan ristiriidassa puhemiehen roolin kanssa.

– Puhemies Paavo Lipponen sanoi Lauantaiseurassa selväsanaisesti pitävänsä vuoden 2002 ydinvoimapäätöstä linjaratkaisuna, josta seuraa, että ydinvoimaa rakennetaan Suomeen yhä lisää. Hän totesi, ettei viidennen ydinvoimalan rakentamispäätöksen jälkeen enää pidä yrittää palata lähtöruutuun. Tämä väärinkäsitys ei voi jäädä korjaamatta. Emme halua yhden vaihtoehdon energiapolitiikkaa. On sitäpaitsi virhe kuvitella, että saamme sekä ydinvoiman että yhtä aikaa uusiutuvat, turvalliset energialähteet ja energian tehokkaan käytön. Jopa kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on todennut ydinvoimaratkaisun jo muodostuneen esteeksi investoinneille uusiutuviin energiamuotoihin, Hautala sanoo.

– Lipposen ei pitäisi myöskään uskotella, että on valittava ydinvoiman ja ilmastonmuutoksen välillä. Ydinvoimalla tuotetaan maailman sähköstä vain pari prosenttia. Jotta ydinsähkön osuus saataisiin nostettua edes lähelle puolta, koko tämän vuosisadan ajan olisi maailmassa rakennettava 70-80 ydinvoimalaa joka vuosi. Sellaisessa maailmassa ydinaseiden leviämisriski ja ydinvoiman muut turvallisuusongelmat nousisivat aivan uuteen mittaluokkaan, Hautala jatkaa.

Lipponen totesi vihreiden hyväksyneen hallituksessa ollessaan Suomen ydinjätteiden loppusijoitusratkaisun. Heidi Hautala ihmettelee, mihin puhemies Lipponen katsoo tämän vihreitä jatkossa velvoittavan.

–  Suomen neljän ydinreaktorin jätteet olivat vailla loppusijoitusratkaisua. Millään valtiolla ei ole oikeutta siirtää ydinjätteitään muiden maiden vastuulle. En mitenkään voi pitää tätä toimintaamme avoimena valtakirjana ydinvoiman jatkorakentamiselle Suomessa, Hautala sanoo.

– Vaikutin itse ennen Suomen EU-jäsenyyttä ratkaisevasti siihen, että Suomen laissa kiellettiin niin ydinjätteen tuonti kuin vientikin.  Lainmuutosta pidettiin tarpeellisena siksikin, että Suomi on muille EU-maille houkutteleva loppusijoitusmaa. Haluaako Paavo Lipponen vahvistaa näitä toiveita esittämällä Suomen ydinvoiman uuden tulemisen mallimaana? Hautala kysyy.

– Esitän eduskuntaryhmämme puolesta puhemies Lipposelle vakavan toivomuksen, että hän muistaisi arvokkaan tehtävänsä asettamat vaatimukset. Koko Eurooppaan ulottuva ristiretki ydinvoiman puolesta ei sovi eduskunnan puhemiehen virkaan, eikä puhemies voi katsoa esiintyvänsä ydinvoimateollisuuden kutsumana puhujana Ranskassa tai Britanniassa yksityishenkilönä, Hautala päättää.

Facebook
Twitter
WhatsApp