Kehitysministeri Hautala Brysselin Somalia-konferenssiin – Suomi kaksinkertaistaa tukensa Somalialle

Avunantajamaat ja kansainväliset järjestöt kokoontuvat korkean tason Somalia-konferenssiin Brysseliin maanantaina 16. syyskuuta. Konferenssissa on määrä hyväksyä yhteiset periaatteet eli poliittinen sopimus, joka määrittää Somalialle annettavan avun painopisteitä ja tavoitteita seuraavan kolmen vuoden ajan. Brysseliin matkustavalla kehitysministeri Heidi Hautalalla on viemisinään lupaus Suomen tuen kaksinkertaistamisesta vuodesta 2014 eteenpäin.[:]

Somalian poliittinen kehitys on ollut myönteistä, mutta maan turvallisuustilanne on hyvin hauras. Kokouksen tavoitteena on vahvistaa Somalian hallituksen ja avunantajien yhteistyötä ja parantaa avun perille menoa ja vaikutusta Somalian kehitykselle. Keskustelun aiheita ovat erityisesti Somalian poliittinen kehitys, sosiaalinen ja taloudellinen jälleenrakentaminen sekä oikeusvaltiokehitys ja turvallisuustilanne.

Suomen tuki Somalialle on ollut noin yhdeksän miljoonaa euroa vuodessa, koostuen humanitaarisesta avusta, kahdenvälisistä hankkeista ja kansalaisjärjestöille annettavasta tuesta. Nyt Suomi lähes kaksinkertaistaa tukensa Somalialle vuodesta 2014 eteenpäin. Jos kansainväliset suunnitelmat luotettavista rahoituskanavista varmistuvat, Suomi voi lisätä apuaan nopeastikin.

Ministeri Hautala vieraili Somaliassa huhtikuussa 2013 yhdessä ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa. Vierailulla saatiin ensikäden tietoja Somalian tilanteesta ja tuettiin maan hallitusta sen työssä Somalian kehittämiseksi.

Konferenssin yhteydessä ministeri Hautala käy kahdenväliset keskustelut Somalian presidentin Hassan Sheikh Mohamudin kanssa.

Lisätietoja: kehitysministerin lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh. 040 522 9869

 

Tiedote (195/2013) julkaistu ulkoministeriön sivuilla 13.9.2013.

Facebook
Twitter
WhatsApp