Kansanedustajat Brax ja Hautala: Demarit jarruttavat välttämättömiä perustuslaillisia uudistuksia

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Heidi Hautala ja taannoin perustuslakia valmistellut lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax pitävät eilistä Liisa Jaakonsaaren lausuntoa presidentin toimivallan uudelleen arvioinnista johdonmukaisena eduskunnan perustuslaki- ja ulkoasiainvaliokunnan tuoreiden lausuntojen kanssa.

– Jos EU:n perustuslaillinen sopimus hyväksytään sen sisältöisenä kuin nyt Suomen eduskunnankin ratifioima sopimus, niin nykyinen epäselvä vallanjako tasavallan presidentin ja pääministerin välillä koskien EU:n ulkopolitiikkaa on tullut tiensä päähän, Brax sanoo.

Vihreiden mielestä tilanne on nykyään epätyydyttävä, mutta käytännössä tästä on aiheutunut melko vähän ongelmia, koska pääministeri ja tasavallan presidentti ovat onnistuneet sovittamaan kantansa yhtenäisiksi, vaikka kulissien takana mitä ilmeisimmin käydäänkin presidentin ja pääministerin välillä valtataistelua.

– EU:n uuden perustuslaillisen sopimuksen myötä päätöksenteko muuttuu kuitenkin ratkaisevasti. Eduskunnan mahdollisuuksia kontrolloida EU:n päätöksentekoa ei voida turvata muutoin kuin siten, että pääministerin johtava rooli Eurooppa-neuvostossa on nykyistä kirkkaammin kirjoitettu myös Suomen perustuslakiin, Hautala sanoo.

Tämän vuoksi Brax ja Hautala ihmettelevät SDP:n johdon mm. puheenjohtaja Eero Heinäluoman ja opetusministeri Antti Kalliomäen vähättelyä Suomen perustuslain muutostarpeista. Heinäluoma ja Kalliomäki myös liioittelevat muutoksen vaatimaa valmistelutyötä.

SDP ajoi voimakkaasti EU:n perustuslaillisen sopimuksen hyväksymistä poikkeuksellisen nopeassa aikataulussa eduskunnassa. Siksi on ristiriitaista ja epäloogista väittää, että tästä juuri SDP:n ajamasta sopimuksesta aiheutuvat muutokset Suomen perustuslakiin vaatisivat poikkeuksellisen pitkää valmistelua.

– SDP:n ajattelu perustuslain muutoksessa ja presidentin valtaoikeuksien tarkistamisessa on hyvin samanlaista kuin vaalilain muuttamisessa. Vaikka on selvää, että vaalilakia pitää muuttaa äänikynnysongelman vuoksi, niin SDP pitkittää asiaa ja ajaa omaa etuaan, Brax sanoo.

Nykyinen vaalilaki on kaikkien asiantuntijoiden mukaan ristiriidassa perustuslakiin kirjatun yhtäläisen vaalioikeuden periaatteen kanssa. SDP on kuitenkin yhdessä keskustan kanssa onnistunut lykkäämään muutosta jo yli kahden vaalikauden vain siksi, että se hyödyttää näitä puolueita mm. Pohjois-Karjalan vaalipiirissä.

Facebook
Twitter
WhatsApp