23.tammikuuta Venäjän korkein oikeus käsittelee venäläis-tšetšenialaisen
ystävyysseuran valitusta koskien Nižni Novgorodin alueellisen tuomioistuimen päätöstä järjestön lakkauttamisesta. Nižni Novgorodin alueellinen oikeus teki päätökseksensä 13. lokakuuta 2006. Kansalaisjärjestön johtaja Stanislav Dmitrievski oli saanut aiemmin kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion niin kutsutusta ”ekstremistisestä toiminnasta”, mutta on pysynyt tämän jälkeenkin ystävyysseuran johdossa. Tästä syystä alueellinen oikeus katsoo, että koko järjestö tulee lakkauttaa. [:]
Venäläis-tšetšenialaisen ystävyysseuran asianajajat ovat sitä mieltä, että alueellinen oikeus ei huomioinut kahta tärkeää asianhaaraa: ensinnäkin, tuomitessaan Dmitrievskin ekstremismistä, tuomioistuin myönsi itse, ettei hänen toimintaansa liittynyt mitään väkivaltaa. Toisaalta ekstremismiä koskevan lain säädösmuutoksia eivät olleet vielä voimassa tuomiota toimeenpannessa. Kuten yleisesti tiedetään, ei takautuva lainsäädäntö ole mahdollinen.
Novaja Gazeta-lehden toimittaja Anna Politkovskaja on esiintynyt oikeudessa todistajana venäläis-tšetšenialaisen ystävyysseuran puolesta ja korosti puheenvuorossaan tämän kansalaisjärjestön valtavan hedelmällistä toimintaa etupäässä Tšetšenian siviiliuhrien, erityisesti lasten, hyväksi. Annan murhan jälkeen tehty Nižni Novgorodin alueellisen oikeuden ratkaisu on mielestämme epäoikeudenmukainen.
KANSAINVÄLISET YHTEISKUNNALLISET VAIKUTTAJAT PUOLUSTAMAAN YSTÄVYYSSEURAA
Aloitteen ystävyysseuran puolustamiseksi pani alulle suomalainen kansanedustaja Heidi Hautala. Hän liittyi henkilökohtaisesti venäläis-tsetsenialaisen-ystävyysseuran jäseneksi jo seuran lakkauttamisesta tehdyn päätöksen jälkeen. Hautalan esimerkkiä seurasi noin kolmisenkymmentä vaikuttajaa, jotka tekijät vastaavan symbolisen teon. Tähän ryhmään kuuluvat tällä hetkellä muun muassa kirjailija ja ajattelija Andre Gluksmann, Henrich Böllin rahaston puheenjohtaja Ralph Fueks, Europarlamentin jäsenet Marko Kallato ja Bart Stas, australialainen parlamentaarikko Michel Doemby, Saksan BT:n kansanedustaja Marja-Luisa Beck ja Europarlamentin varapuheenjohtaja Edward Mc-Millan-Scott. He kaikki katsovat, että venäläis-tshetshenialaisen-ystävyysseuran lakkauttaminen on isku Venäjän demokratiaa vastaan, ja he haluavat uskoa, että Venäjän korkein oikeus kumoaa Nižni Novgorodin alueellisen oikeuden päätöksen.
– artikkeli on vapaa suomennos Nojava Gazeta – lehdessä 11.tammikuuta julkaistusta toimittaja Vjatšeslav Ismailovin artikkelista.