Artikkeli Disbelief-elokuvasta DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalien esittelylehteen

///DocPoint Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Pietarilaisen Andrei Nekrasovin Disbelief  (2004) on erittäin ajankohtainen dokumenttielokuva kerrostalojen räjäytyksistä Moskovassa syyskuussa 1999. Elokuvassa esiintyvä asianajaja Mihail Trepashkin, hänkin entinen Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n agentti, kertoi äskettäin tietävänsä, kuka junaili Aleksandr Litvinenkon murhan. [:]

Trepashkinin mukaan kaikkiaan 300 ihmistä surmanneiden kerrostalojen räjäytykset eivät suinkaan olleet tshetsheeniterroristien vaan FSB:n työtä. Niillä oikeutettiin Tshetshenian toinen sotaretki ja autettiin Vladimir Putin valtaan. Trepashkin vangittiin ja tuomittiin valtionsalaisuuksien paljastamisesta. Hän viruu nyt Amnestyn tunnustamana poliittisena vankina Uralilla vailla vaikeaan astmaan tarvitsemaansa hoitoa.

Disbelief kuvaa järkytystä ja epäuskoa, jonka Yhdysvaltoihin avioitunut, esikoulun opettajana toimiva Tanja Morozova ja hänen sisarensa Aljona käyvät läpi. He ovat menettäneet räjäytyksissä äitinsä.

Tanja matkustaa Moskovaan ja alkaa tutkia asiaa Trepashkinin avulla. Hän on järkyttynyt tavatessaan tshetsheenimiehen, Timur Dakhilgovin, jolta on kidutuksella puristettu tunnustus. Dakhilgov vaimoineen oli läsnä Helsingissä, kun Disbelief esitettiin pienelle yleisölle Pressiklubilla toukokuussa 2005.

Nekrasov antaa Tanjan ja elokuvan katsojien päättää itse, mistä oikein on kyse. Hän on sanonut eräässä haastattelussaan: “Elokuva ei syytä Venäjän hallitusta vuoden 1999 iskuista, mutta kylläkin siitä, että hallitus ei tehnyt sitä mitä jokaisen demokraattisen hallituksen olisi tullut tehdä: etsiä avoimesti ja loppuun asti totuutta tragediasta, joka on kohdannut kansalaisia. Venäjän viranomaiset ainoastaan estivät tutkimuksia. He piilottivat todisteita, sekä sulkivat jokaisen suun, joka rohkeni epäillä virallista totuutta.”

Toivottavasti Trepashkin saa elää.

Facebook
Twitter
WhatsApp