Heidi Hautala suomalaistoimittajien viisumikielloista Venäjälle – Sananvapauden rajoituksia levitetään Venäjältä suomalaiseen mediaan

Venäjä on presidentti Vladimir Putinin kaudella rajoittanut riippumatonta tiedonvälitystä monin tavoin. Paikallisen median uudelleenjärjestelyiden ohella maassa toimivien ulkomaalaisten toimittajien työlupia ja viisumeja on evätty ja toimittajia karkotettu maasta. Kansanedustaja Heidi Hautala kysyy Suomen hallitukselta, miten se aikoo taata suomalaistoimittajille työrauhan Venäjälle suuntautuvassa journalismissa.[:]

Tuore esimerkki Venäjän mielivaltaisista toimista on suomalaisen toimittaja Ville Ropposen kohtelu. Suomalais-ugrilaisten kansojen ahdingosta Marinmaalta raportoinut Ropponen asetettiin joulukuussa 2005 viisumikieltoon, jonka syytä tai kestoa ei ole ilmoitettu. Venäläisessä mediassa Ville Ropponen leimattiin läntisten tiedustelupalvelujen agentiksi, jonka väitettiin välittäneen toimintaohjeita ja suuria summia ulkomaista valuuttaa marinationalistien toimintaan sekä yllyttäneen heitä laittomuuksiin.

Ylioppilaslehden päätoimittajalle Esa Mäkiselle ja toimittaja-kirjailija Jani Saxellille langetettiin puolestaan viisumikielto syksyllä 2001. Toimittajat raportoivat ympäristövaikutuksiltaan kiistanalaisen jätelaitoksen herättämästä kansalaisliikehdinnästä Udmurtiassa. Mäkinen ja Saxell karkotettiin Venäjältä; syiden kerrottiin olevan viisumi- ja työlupaongelmiin liittyviä.

Suuria mediataloja on painostettu. Yleisradiota uhkailtiin kesällä 2005 Venäjän toimittajaviisumien supistamisella 25:stä viiteen. Työluvat suostuttiin myöntämään täysimääräisinä vasta Yleisradion uhattua tehdä asiasta julkisen. Myös valtakunnallisten sanomalehtien toimittajilla on ollut ongelmia viisumien saannissa Venäjälle – joko viisumit on evätty tai ne on myönnetty vasta kuukausien hidastelun jälkeen. Toimittajaviisumin myöntämisen ehdoksi on usein pitänyt toimittaa venäjäksi käännettyjä juttunäytteitä Venäjän Ulkoministeriölle.

– Kyse on poliittisesta painostuksesta, jonka tarkoituksena on levittää Venäjällä toteutettuja sananvapauden rajoituksia maan rajojen ulkopuolelle. Tämä on omiaan palauttamaan menneiden vuosikymmenien itsesensuuria suomalaiseen mediaan. Mielivaltaiset viisumikiellot rikkovat Venäjän allekirjoittamia kansainvälisiä sopimuksia vapaasta tiedonvälityksestä ja ihmisten vapaasta liikkuvuudesta, Hautala toteaa.

Facebook
Twitter
WhatsApp