Heidi Hautala mukana YLE:n Suuret Suomalaiset äänestyksessä

Vihreän liikkeen uranuurtaja Heidi Hautala on ajanut ympäristön ja tasa-arvon asiaa toimittajana, paikallispolitiikassa, kansanedustajana ja Euroopan parlamentissa. Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Hautala muistetaan myös vuoden 2000 presidentinvaaleissa keskustelua terävöittäneenä ehdokkaana.

Puutarhatieteen opiskelijana Hautala oli synnyttämässä legendaarista Kasvis-ravintolaa, joka oli liikeyritystä enemmän vaihtoehtoisen elämäntavan ja työllistämisen koelaboratorio. 1980-luvun puolivälissä Hautala oli perustamassa Vihreää liittoa. Puolueeksi rekisteröityneen liiton puheenjohtajana hänestä tuli vihreiden läpimurron keulakuva.

EU-jäsenyyden alusta lähtien ympäristövastuullista lainsäädäntöä, politiikan avoimuutta ja globaalin oikeudenmukaisuuden asiaa ajanut Hautala on ollut näkyvimpiä europarlamentaarikkojamme. Toisissa EU-vaaleissaan Hautala oli Suomen äänikuningatar, joka ensimmäisenä suomalaisena nousi myös europarlamenttiryhmänsä johtoon. ”Tapaus Hautala”, voitto asevienti-asiakirjan salaamiseen pyrkineistä EU-ministereistä EY-tuomioistuimessa, on kirjattu merkittävänä ennakkotapauksena päätöksenteon avoimuutta koskevaan lainsäädäntöön.

Hautala on aktiivinen toimija myös kansalaisjärjestöissä. Persoonallaan hän on ollut luomassa modernin, maanläheisen ja ideologialleen uskollisen päätöksentekijän kuvaa.

Syntyi 1955 Oulussa

Facebook
Twitter
WhatsApp