Hautala Vihreässä valtuuskunnassa: Globaali vastuu – miten sitä pitäisi toteuttaa?

Juuri Keniasta palannut kehitysministeri Heidi Hautala pohti lauantaina puheessaan Vihreälle puoluevaltuuskunnalle tuoretta Suomen kehityspoliittista ohjelmaa ja sen toteuttamista sekä kokemuksiaan valtion omistajaohjauksesta.

[:]

– Meidän Vihreiden on usein helpompi nähdä toiset toimijat hyviksinä ja toiset pahiksina. Liika yksinkertaistaminen ei kuitenkaan ole hyvästä: kestävää kehitystä ei tapahdu ilman eri toimijoiden välisiä kumppanuuksia julkisen vallan, kansalaisyhteiskunnan ja yritysten kesken, ministeri Hautala toteaa.

– Uuden kehityspoliittisen ohjelman lähtökohtana ovat jakamattomat ja yleismaailmalliset ihmisoikeudet. Tavoitteena on, että kehitysmaat pystyisivät jatkossa käyttämään omia resurssejaan paremmin omaan kehitykseen. Siksi pyrimme edistämään hyvää hallintoa, vastuunalaisuutta ja avoimuutta, jotta esimerkiksi luonnonvarojen kasvavan hyödyntämisen hedelmät eivät joutuisi vääriin taskuihin ja pelkästään kansainvälisille yrityksille, Hautala kertoo.

Hän kiittää puheessaan myös puolueen puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistöä olosuhteisiin nähden tyydyttävästä onnistumisesta kehysneuvotteluissa. Hautala näkee Suomen hallitusohjelman antavan hyvät mahdollisuudet torjua kansainvälisten yritysten yhteiskunnalle haitallisia verokäytäntöjä ja edistää finanssimarkkinoiden kansainvälistä säätelyä.

– Yhtä tärkeää kuin on huolehtia suomalaisista köyhistä, on kantaa globaalia vastuuta maailman vähäosaisista. Se on ollut alusta asti tänään 25 vuottaan tänään juhlivan puolueemme tavoite, Hautala muistuttaa Vihreiden juurista.

Hän käsittelee puheessaan valtuuskunnalle myös toista vastuualuettaan, valtion omistajaohjausta. Hautalan mielestä 25 vuoden aikana Vihreissä on saanut toistuvasti olla edelläkävijä nostamassa keskusteluun sellaisia teemoja, joista vasta myöhemmin tulee valtavirtaa ja arkipäivää.

– Näen omistajaohjauksessa nyt loistavia mahdollisuuksia juurruttaa parhaita käytäntöjä koko suomalaiseen liike-elämään, johtamiseen ja työelämän pelisääntöihin. Yritysten hallitusten monimuotoisuus, yhteiskuntavastuullinen toiminta ja avoin raportointi ovat tavoitteitamme, ministeri Hautala kiteyttää ja jatkaa:

– Yritysten yhteiskuntavastuu kattaa koko maailman, ja on seurattava tarkoin, miten suomalaiset globaalit yritykset kohtelevat paikallista väestöä ja kunnioittavatko ne ympäristöä vai eivät. Nämä eivät ole vain kauniita vihreitä periaatteita vaan osoitus siitä, että ainoastaan niihin nojautuen voi modernissa liiketoimintaympäristössä harjoittaa tuloksellista liiketoimintaa.

Lisätietoja: ministerin virkamiessihteeri Sallamaari Muhonen, p. 040 5051697

Lisää Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheita ja puolueen 25-vuotisjuhlatunnelmia voi lukea Vihreiden sivuilta.

Facebook
Twitter
WhatsApp