Brexit: toinen askelmerkki kohti uutta kansanäänestystä

Vain kaksi ja puoli kuukautta ennen Brexit-määräaikaa Iso-Britannian parlamentti hylkäsi pääministeri Mayn neuvotteleman Brexit-sopimuksen valtavalla enemmistöllä.

Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala kommentoi tulosta:

Brexit-peli on ollut pitkä ja piinallinen, eikä siinä ole voittajia. Kova ja hallitsematon Brexit olisi pahin mahdollinen vaihtoehto, tämän tiedostavat molemmat osapuolet.

Näen tuloksen pikemminkin mahdollisuutena: toisena askelmerkkinä kohti uutta kansanäänestystä. Ensimmäinen askelhan otettiin tavallaan jo joulukuussa, kun Euroopan Unionin tuomioistuin päätti, että Brexitistä voi yksipuolisesti vetäytyä. Tässä ryhmätoverini, meppi Alyn Smith teki suuren työn. Seuraavaksi Artikla 50:een on haettava lisäaikaa.

Todellinen kansanäänestys asettaa valittavaksi todelliset vaihtoehdot, ja ne ihmisillä on edessään vasta nyt. Demokratia on jatkuva prosessi, joka ei pysähdy yhteen kansanäänestykseen. Olisi reilua, että britit saisivat vielä kerran kertoa, onko tämän sopimuksen tarjoama tulevaisuus sellainen, jota he tavoittelivat. Jos ei, heille löytyy edelleen paikka EU:sta.”

Facebook
Twitter
WhatsApp