Vuoden 2017 Saharov-palkinto jaettiin Venezuelan demokraattiselle oppositiolle

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on yksi Euroopan unionin perusarvoista. Yksi osoitus tästä on vuosittain jaettava Saharov-palkinto, joka myönnetään mielipiteenvapautta ja ihmisoikeuksia edistäneelle taholle. Tänään Strasbourgissa jaetun palkinnon tarkoitus on myös tukea saajiaan kamppailussa ihmisoikeuksien puolesta.

”Euroopan parlamentin jakamasta Saharov-palkinnosta on 30 vuoden aikana tullut vankka ihmisoikeuksien symboli. Haluan onnitella tämän vuotista voittajaa, Venezuelan demokraattista oppositiota. Toivon, että palkinto tukee eri osapuolten välistä dialogia ja rauhanomaista ratkaisua Venezuelaan”, sanoo Heidi Hautala, Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja, joka vastaa tehtävässään Sakharov-verkostosta.

Kärkikolmikkoon ylsivät myös Vihreät/EFA-ryhmän ehdokas Aura Lolita Chavez Ixcaquic, guatemalalainen alkuperäiskansan oikeuksia monikansallisia suuryrityksiä vastaan puolustanut ihmisoikeustaistelija, sekä Dawit Isaak, ruotsalais-eritrealainen kirjoittaja, joka on ollut poliittisista syistä vangittuna jo 16 vuotta Eritreassa. Hänen kohtalostaan ei ole tietoa.

Hautala muistuttaa, että EU:n on toimittava arvojensa mukaisesti niin rajojensa sisäpuolella kuin kaikkialla maailmassa:

”EU:n ihmisoikeuspolitiikassa ei saa olla kaksoisstandardeja. Demokratian periaatteista on pidettävä kiinni niin EU:n sisällä kuin sen ulkopuolella.”

Facebook
Twitter
WhatsApp