Tasa-arvon eteen on tehtävä töitä päivittäin

Kaikki tuntevat vertauksen sammakosta, joka ei kylmässä vedessä huomaa lämpötilan nousevan – kunnes se jää lopulta loukkuun kiehuvaan veteen. Samaa vertausta käytti juuri Argentiinan entinen ulkoministeri Susana Malcorra. Hänen vertauksensa kuvaa tasa-arvon tilaa.

Viime viikolla yli kolmekymmentä tunnettua naisjohtajaa, nykyisiä ja entisiä valtioiden ja järjestöjen johtajia eri puolelta maailmaa, julkaisivat avoimen kirjeen. He ovat huolissaan naisten oikeuksien rapautumisesta ympäri maailmaa. Meneillään oleva oikeistopopulististen liikkeiden ajama kansainvälisen yhteistyön vastustus uhkaa kovalla työllä saavutettuja oikeuksia.

Muutama viikko aiemmin Euroopan parlamentti hyväksyi selvin äänin päätöslauselman, jossa tunnistetaan tasa-arvon takapakki todelliseksi myös EU:ssa.
Tämä on otettava tosissaan. On helppo kuvitella, että jo saavutetut oikeudet ovat kiveen hakattuja, mutta valitettavasti oikeutta aborttiin, työelämän tasa-arvoon tai tasa-arvoiseen aviolittoon ei saa ottaa itsestäänselvyyksinä. Naisten oikeuksien vastainen, perinteisiä arvoja ajava verkosto on hyvin organisoitunut, kansainvälinen ja koko ajan kasvava liike.

Hyvä osoitus tästä on Istanbulin sopimus. Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta sai aikaan valtavan vastareaktion, ja useat Euroopankin maat jättivät sen ratifioimatta.

Facebook
Twitter
WhatsApp