Presidenttiehdokas Heidi Hautala vaatii hallitukselta julkista selvitystä – CIA:n lentävä vankila laskeutunut myös Suomeen

Presidenttiehdokas Heidi Hautala on tyytymätön ulkoministeri Tuomiojan antamaan selitykseen, jonka mukaan CIA:n vankikoneita ei ole laskeutunut Suomeen. Hautala penää Suomen hallitusta välittömästi aloittamaan asiaa koskevan perusteellisen julkisen selvityksen kuten useissa muissa Euroopan maissa jo tehdään.

Tämänpäiväisten lehtitietojen (Borgåbladet 23.11.2005) mukaan ainakin yksi CIA:n kone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle vuonna 2003, vain muutama vuorokausi Irakin sodan päättymisen jälkeen. Mikäli kyseessä on  state aircraft- luokiteltu kone, on sen täytynyt saada ulkoministeriöltä erikoislupa laskeutumiseensa. Suomeen laskeutunut Hercules – merkkinen lentokone, jonka olemassaoloa ei edes yhteentoista vuoteen myönnetty, on yksi 31:stä epäillystä konetyypistä, jonka sisällä on saatettu kuulustella vankeja tavoilla, joita mikään maa ei hyväksy. Koneiden epäillään kuljettavan edelleen vankeja Itä-Eurooppaan perustettuihin salaisiin kuulustelukeskuksiin.

– Juuri tulleen tiedon valossa on hyvin vaikeaa hyväksyä ministeri Tuomiojan väitettä, jonka mukaan Suomen tiedossa ei ole, että CIA-koneiden välilaskuja tai  lentoja Suomen ilmatilassa olisi tapahtunut. Asiaan tuo erityisen lisänsä se, jos ulkoministeriö pääesikunnan kanssa yhteistyössä on antanut ainakin tälle kyseiselle koneelle laskeutumisluvan Suomen maaperälle, Hautala toteaa.

Useat Euroopan maat ovat protestoineet voimakkaasti CIA:n toimintaa vastaan. Saksa tutkii vuoden 2003 CIA-lentoa ilmatilassaan kidnappausnimikkeellä. Itävalta puolestaan torjui Herculeksen sisarkoneen maahantulon jo vuonna 2003 ja maan viranomaiset protestoivat myöhemmin Washingtonille tätä sotilaslentoa, joka ei ollut saanut ylilentolupaa Itävallalta.

– USA:n strategia on taas kerran salainen yhteistyö itselleen myötämielisimpien jäsenmaiden kanssa, myös EU sivuuttaen. Tämä todistaa, että EU:n on todella ponnisteltava yhteisen ulko- ja turvapolitiikkansa eteen. Taistelu ihmisoikeuksien puolesta on nyt ajankohtaisempaa kuin pitkään aikaan, ja myös Suomen olisi korkea aika ottaa vakavasti USA:n harjoittamat terrorismin vastaisten toimien taakse kätketyt laittomat kuulustelumetodit ja -vangitsemiset,  Hautala päättää.

Facebook
Twitter
WhatsApp