Poliisin on turvattava sananvapaus, ei rajattava sitä

Vihreiden kansanedustajat Heidi Hautala ja Jyrki Kasvi paheksuvat poliisikomentaja Jukka Riikosen suhtautumista Yleisradion Smash ASEM -uutisointiin. Riikonen yhdistää Ilta-Sanomien haastattelussa Yleisradion uutisoinnin Eurovision laulukilpailujen turvatoimiin arveluttavalla tavalla: jos ette toimi niin kuin me haluamme, me emme takaa teidän turvallisuuttanne.

– Avoimessa demokraattisessa yhteiskunnassa järjestysviranomaisten tehtävänä on turvata tiedotusvälineiden vapaa toiminta, ei estää ja  kontrolloida niiden työtä, Heidi Hautala muistuttaa. Se että tiedotusvälineet käsittelevät poliisin toimintaa ei anna poliisille oikeutta tinkiä velvollisuudestaan turvata sananvapauden toteutuminen.

Jo poliisin toimintaa dokumentoineen Suomen kuvalehden valokuvaajan kiinniotto Smash ASEM-mielenosoituksen yhteydessä oli valitettava virhe, mutta poliisikomentaja Riikosen lausunto kertoo syvemmälle menevästä asenneongelmasta, jollaista suomalaisessa yhteiskunnassa ei voida suvaita.

– Suomen piti nostaa ASEM-konferenssissa esiin Kiinan ja Burman kaltaisten totalitaaristen maiden ihmisoikeuskysymyksiä, mutta taisimmekin saada Suomeen oppia näiden maiden poliisiviranomaisten toimintatavoista, Kasvi toteaa.

Kasvin ja Hautalan mielestä sisäministeri Rajamäen on välittömästi kehoitettava poliisijohtoa sananvapauden kunnioittamiseen. Tiedotusvälineiden toiminta on turvattava kaikissa olosuhteissa, myös silloin kun julkisuus ei ole poliisille myönteistä.

Facebook
Twitter
WhatsApp