Naisjohtajat ympäri maailmaa vetoavat Israeliin – naiset ohitettu neuvottelupöydissä

Palestiinalaisnaisille suunnattu koulutus poliittisesta osallistumisesta. Kuva: Women's Leadership Workshop, Flickr

Vihreiden europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala ja presidentti Tarja Halonen ovat ainoina suomalaisina mukana naisjohtajien maailmanlaajuisessa vetoomuksessa, jossa vaaditaan Israelia luopumaan aikeista liittää osia miehitetystä Länsirannasta Israeliin.

“Miehitetyn Länsirannan osien liittäminen osaksi Israelia vaarantaa mahdollisuudet rauhanomaiselle sopimiselle ja lisää väkivaltaisuuksien riskiä”, Heidi Hautala toteaa.    

Naisjohtajat korostavat, että ainoa tie vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin ratkaisuun on paluu neuvottelupöytään.

Yli 40 naisjohtajan arvovaltainen joukko vetoaa naisten osallisuuden puolesta. Mukana vetoomuksessa ovat mm. entiset presidentit Micheline Calmy-Rey, Tarja Halonen, Roza Otunbayeva, Mary Robinson ja Gro Harlem Brundtland sekä Nobelin rauhanpalkittu Ellen Johnson Sirleaf.

“Haluaisin vahvistaa paikallisten naisjärjestöjen ääntä sekä Israelin että Palestiinalaisalueiden puolella. Israelin hallitus on sivuuttanut heidät ja päätökset on tehty pienessä miesjohtajien piirissä”, Hautala sanoo.

Israelin ja Palestiinan vuosikymmeniä jatkunut konflikti on aiheuttanut kärsimystä sekä israelilaisille että palestiinalaisille – erityisesti naiset ovat kärsineet konfliktin seurauksista. Nyt ollaan vaarallisessa käännekohdassa, kun Israelin nykyhallitus etenee nopeasti toimissaan. Palestiinalaisalueiden valtaamisessa osaksi siirtokuntia on seurattu Yhdysvaltain presidentin Donald  Trumpin Lähi-idän “rauhansuunnitelmaa”. Trumpin suunnitelma on kansainvälisen oikeuden vastainen

Facebook
Twitter
WhatsApp