Andy Hallin tapaus sai oikeudenmukaisen päätöksen

Andy Hall in the European Parliament in 2016. Kuva: EP

Hyviä uutisia! Thaimaan korkein oikeus on tänään vapauttanut ihmisoikeuspuolustaja Andy Hallin häntä vastaan nostetuista syytteistä. Olen iloinen ja huojentunut tuomioistuimen ratkaisusta. Vuosikausien piina on ohi.

Andy Hallin painostus ja häirintä alkoi jo vuonna 2013, kun Finnwatch julkaisi vastuullisuusraportin Thaimaan ananasmehutehtaiden tuotantoon liittyvistä epäkohdista ja kurjista työoloista.

Raportti paljasti vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja laittomuuksia. Ananasmehuja valmistava Natural Fruit vastasi raporttiin nostamalla kasan syytteitä sekä Hallia että raportin julkaissutta Finnwatchia vastaan. Raportin julkaisu oli “kunnianloukkaus” ja sen lataaminen verkkosivuille “tietokonerikos”. Tämä ei valitettavasti ollut yllättävää. Häikäilemättömät yritykset käyttävät yhä useammin rikossyytteitä ja oikeudenkäyntejä ihmisoikeuspuolustajien vaientamiseen.

Onneksi on myös toisenlaisia yrityksiä: S-ryhmä tuki Andy Hallia läpi oikeusprosessin ja todisti oikeudessa hänen puolustuksen todistajana. Tämä on esimerkillistä vastuullisuutta.

Pidin tärkeänä, että EU kiinnittäisi huomiota hänen tilanteeseensa. Lokakuussa 2015 Euroopan parlamentti tuomitsi Thaimaassa meneillään olevat oikeudenkäynnit. Euroopan parlamentti totesi, että Hallin toiminnan tarkoitus oli tuoda esiin ihmiskauppatapauksia ja parantaa siirtotyöläisten oikeudellista asemaa Thaimaassa. Parlamentti ilmaisi huolensa myös oikeudenkäynnin puolueettomuudesta, sillä kanteen nostaneella yrityksellä kerrottiin olevan läheisiä yhteyksiä vallanpitäjiin.

Vuotta myöhemmin kutsuin Andy Hallin vieraakseni Euroopan parlamenttiin. 6. lokakuuta 2016 parlamentti nimesi kokonaisen päätöslauselman Andy Hallin tapauksen mukaan. Parlamentti pyysi päätöslauselmassaan Thaimaan hallitusta varmistamaan, että Hallin ja muiden ihmisoikeuspuolustajien oikeuksia kunnioitetaan ja suojellaan.

Parlamentin täysistunnossa kauppakomissaari Cecilia Malmström läksytti Thaimaata: eurooppalaiset kuluttajat eivät halua epäeettisesti valmistettuja tuotteita.

Andy Hallin tapaus näyttää nyt saaneen oikeudenmukaisen päätöksen. Ratkaisussa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään hänestä. Hall puolusti miljoonien siirtotyöläisten oikeuksia. Vaikka korkein oikeus vapautti hänet syytteistä, työskentelevät miljoonat työntekijät Thaimaassa ja muualla edelleen pakkotyön tai orjuuden kaltaisissa oloissa.

Myös eurooppalaisten yrityksien hankintaketjuissa työskentelee ihmisiä, joiden passit on takavarikoitu; joiden palkoista tehdään laittomia vähennyksiä ja jotka näin suistuvat velkaorjuuteen. Joillekin ei anneta edes puhdasta juomavettä.

Andy Hall on jatkanut siirtotyöläisten ihmisoikeuksien puolustamista. Koronapandemian aikana hän on kiinnittänyt huomiota sairaaloissa käytettäviä suojavälineitä valmistavien työntekijöiden oloihin, jotta ihmisoikeusloukkauksia suojahansikkaiden ja hengityssuojainten valmistuksessa ei katsottaisi läpi sormien.

Myös EU:ssa tehty yritysvastuutyö kantaa hedelmää: huhtikuussa 2020 oikeuskomissaari Didier Reynders ilmoitti, että komissio on aloittanut valmistelut EU:n laajuisen yritysvastuulainsäädännön aikaansaamiseksi. Tästä voimme iloita yhdessä Andyn kanssa.

Toivottavasti yrityksille asetettava velvollisuus selvittää, ehkäistä ja lieventää toimintaansa liittyviä ihmisoikeusriskejä johtaa siihen, että tulevaisuudessa oikeudenkäynnissä syytettyinä istuvat törkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet yritykset eivätkä ihmisoikeuspuolustajat.

Facebook
Twitter
WhatsApp