Kaivoslain uudistus kiireellisenä hallitusohjelmaan

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala puhui tänään sunnuntaina Somerolla vihreiden tilaisuudessa uraaninlouhinnasta ja nykyisen hallituksen viivyttelystä kaivoslain uudistamisessa. Heidi Hautala ja noin kolmekymmentä muuta kansanedustajaa halusivat vuosi sitten vauhdittaa kaivoslain uudistusta lakialoitteella.

– Jo ennen tätä vaalikautta aloitettu kaivoslain uudistustyö juuttui kauppa- ja teollisuusministeriöön. Ministeri Pekkarisella ei riittänyt rohkeutta todeta, että yli neljäkymmentä vuotta vanhan lain tasapaino on vahvasti yritysten oikeuksien puolella. Kaivannaisteollisuus vaatii jopa nykyistä yritysystävällisempää lainsäädäntöä, ja toisaalta kansalaiset peräävät vaikutusmahdollisuuksiensa sekä nykyaikaisten ympäristö- ja maankäyttönäkökohtien ottamista kaivoslakiin, Heidi Hautala kuvasi tilannetta.

– Kaivoslain uudistaminen ympäristönsuojelua ja kansalaisten oikeuksia vahvistamalla ei tarkoita kaivostoiminnan loppua Suomessa, kuten on väitetty. Mutta on otettava huomioon, että radioaktiivisten vaikutustensa takia uraani ei ole mikä tahansa kaivannainen. Kaivoslain modernisoiminen on tulevan hallituksen kiireisimpiä tehtäviä, Heidi Hautala totesi.

– Uraanikaivosvaltaukset ovat nostaneet asukkaat vastarintaan joka puolella Suomea. Eikä ihme, onhan esimerkiksi ydinvoimajätti Cogema-Arevan vastuuttomuudesta uraanin louhinnassa näyttöä niinkin läheltä kuin Ranskasta. Lapissa Sallan kunnanjohtaja Kari Väyrynen puolestaan on nyt syystäkin tuohtunut kairauksista, joita Agricola Resources -yhtiön epäillään tehneen laittomasti Oulangan kansallispuiston läheisyydessä. Yritys pyrkii nyt saamaan valtausluvan Pohjois-Karjalaan Enoon.

– Länsi- ja Itä-Uudellamaalla saatiin vain lyhyt hengähdystauko, kun KTM tammikuussa hylkäsi yritysten uraanikaivosvaltaushakemuksia niiden puutteellisuuden takia. On odotettavissa, että samat yritykset jättävät pian huolellisemmin laaditut, mahdollisesti suppeampia alueita koskevat hakemukset. Kansalaisilla on silloin yhtä lailla vastassaan vanhentunut kaivoslaki ja ainoana turvanaan valitustie.

– Matkailusta elävään Kuusamoon myönnetystä valtausluvasta valittaminen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen oli viisasta. On kuitenkin nähtävä, että vanhentunut laki asettaa asukkaat täysin kohtuuttomaan tilanteeseen kansainvälisiä yhtiöitä vastaan, ja tästä on vastuussa yksin maan hallitus, Hautala totesi.

– Kansalaisten vastarinta asettaa myös vaatimukset yhä uusien ydinvoimaloiden rakentamisesta Suomeen outoon valoon. Kun juuri kukaan ei halua uraanikaivosta omalle kotiseudulleen, olisi vihdoin nähtävä, että ydinvoiman puhtaus on puhdasta propagandaa. Puheet ydinvoiman kotimaisuudestakin osoittautuvat uraanikaivoskiistojen valossa hirtehishuumoriksi, Hautala sanoi.

Facebook
Twitter
WhatsApp