Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala on erittäin huolestunut Olkiluodon ydinvoimalatyömaalta tulleista uutisista. Ajankohtaisen kakkosen mukaan työmaalla on tehty hitsaustöitä pitkään ilman asianmukaista ohjeistusta ja pätevyysvaatimukset täyttävää hitsaustyön johtoa. Teollisuuden Voiman projektinjohtaja Martin Landtman on julkisesti kiistänyt, että Olkiluodon työntekijöitä olisi kielletty puhumasta työmaan turvallisuus- ja laatuongelmista.
– Ajankohtaisen Kakkosen (19.8) tuoreiden tietojen perusteella hän ei puhu totta, vaan turvallisuusongelmia todella salaillaan. Näissä oloissa on mahdotonta luottaa Teollisuuden Voimaan ja reaktoria rakentavan ranskalaisen Bouygues-yhtiön turvallisuuskulttuuriin. Tilanne on niin vakava, että tarvitaan välittömästi riippumaton kansainvälinen selvitys, Hautala vaatii.
Hautala ihmettelee Säteilyturvakeskuksen (STUK) roolia. STUK on esittänyt, että valvonnan laiminlyönnit koskisivat ainoastaan turvallisuuden kannalta vähemmän
kriittisiä asennushitsauksia. Ympäristöjärjestö Greenpeacen hallussa olevien hitsausohjeiden mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kuusi hitsausohjetta yhdestätoista koskee turvallisuuden kannalta kriittisimpiä voimaliitoksia.
– STUKin hallinnollista asemaa on vihdoin selkeytettävä. Terveydensuojeluasioissa STUK toimii sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksessa, mutta ydinturvallisuus ja ydinjätehuolto kuuluvat työ- ja elinkeinoministeriölle. Riippumattomuuden takaamiseksi myös ydinturvallisuuden valvonta tulisi siirtää sosiaali- ja terveysministeriöön tai vaihtoehtoisesti ympäristöministeriöön. Esimerkiksi Saksassa ympäristöministeriö vastaa myös ydinturvallisuudesta, Hautala hahmottelee.
Hautalan mukaan Olkiluoto 3:n rakentamisessa tapahtuneet lukuisat virheet osoittavat jälleen kerran, ettei ydinvoima voi olla maailmanlaajuisesti ratkaisu energiakysymyksiin.
– Jos näin suuret ongelmat ja salailu ovat mahdollisia hallintokulttuuriltaan erinomaisessa Suomessa, on helppo kuvitella, että kehittyvien maiden ydinvoimahankkeissa tulee väistämättä paljon suurempia ongelmia.
– Tämän ydinvoimalan piti olla halpa, turvallinen ja sen piti vähentää pikaisesti päästöjä. Todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta: voimala ylittää kustannusarvionsa vähintään parilla miljardilla eurolla, se myöhästyy aikataulustaan ainakin kaksi vuotta, ja päästövähennykset jäävät murto-osaan eduskunnalle luvatusta. Turvallisuusongelmat ovat aivan omaa luokkaansa, Hautala sanoo.