Hautala: Kuntayhtiöiden omistajaohjaus ei ole tehtäviensä tasalla

Taloussanomat kirjoitti eilen kuntayhtiöiden johtajien palkkauksen avoimuudesta – tai pikemminkin sen puutteesta. Taloussanomien mukaan “Yksikään Taloussanomien testaamista yrityksistä ei kertonut ainakaan kaikkia Kuntaliiton suosittamia tietoja toimintakertomuksissaan”. Ja mitä Kuntaliitto sitten kehottaa kertomaan? Ei kovin paljoa: kuntien omistamien yhtiöiden tarvitsee julkaista vain toimitusjohtajan palkka, eläke, irtisanomisajan palkka ja irtisanomiskorvaukset.[:]

Tilanne on kummallinen. Mikäli joku valtion kokonaan omistama yhtiö ilmoittaisi, ettei se noudata annettuja ohjeita, olisi yhtiön hallitus vaihdossa nopeasti. Valtion ohjeissa on säännöt enimmäisbonuksille ja mahdolliset bonukset on perusteltava. Lisäeläkkeet on kielletty, eläkeiän tulee olla vähintään 63 vuotta, irtisanomisajat ovat rajoitetut ja irtisanomisbonusten pitää olla peruutettavissa. Ja niin edelleen.

Mistä kuntayhtiöiden toiminta kertoo? Ainakin siitä, että kuntien omistajaohjaus ja kuntayhtiöiden hallitukset eivät ole tehtäviensä tasalla. Tämä ei ole ihme, jos hallituspaikat jaetaan poliittisten voimasuhteiden mukaisesti ajattelematta yhtään toimijoiden kykyä suoriutua tehtävästään. Mikäli palkitsemisohjeille voi viitata kintaalla, se kertoo siitä, ettei yhtiöllä ole oikeata, vastuullista omistajaa.

Mitä pitäisi tehdä? Ensinnäkin, kuntien omistajaohjauksen – eli valtuutettujen, virkamiesten ja ns. konserniohjauksen – on päästävä tehtäviensä tasalle ja yhtiöiden hallitusvalinnat tulee tehdä pätevyysperustein.

Kaikkein tärkeintä on avoimuus: kaiken pitäisi olla julkista kuntalaisia ja mediaa varten. Osoitteesta www.valtionomistus.fi voi lukea jokaisen valtio-omisteisen yhtiön palkitsemistiedot. Jokaisen kunnan pitäisi julkaista vastaavat tiedot omilla nettisivuillaan. Kuntaliiton – tai valtiovarainministeriön kuntaosaston – tulisi myös luoda selkeät ja nykyisiä Kuntaliiton ohjeistuksia huomattavasti tiukemmat suositukset kuntayhtiöiden johtamisen palkitsemiseen.

 (Teksti on julkaistu Vihreässä blogissa 23.10.2012.)

Facebook
Twitter
WhatsApp