Venäjän uusi maanpetoslaki vetoaa ”turvallisuuteen”

Venäjän duuma hyväksyi tänään lain, joka laajentaa määritelmää maanpetoksesta erittäin huolestuttavasti. Lain mukaan maanpetosta voi olla rahallisen, teknisen, konsultatiivisen tai muun avun antaminen vieraalle valtiolle, kansainväliselle tai ulkomaiselle järjestölle toimintaan, joka on suunnattu Venäjän federaation turvallisuutta vastaan. [:]

Käytännössä laki menee seuraavaksi parlamentin yläkamarin eli liittoneuvoston käsittelyyn ja sen jälkeen presidentti Putinin allekirjoitettavaksi.

Merkittävä ero nykyiseen on se, että nyt laissa puhutaan “turvallisuudesta” eikä “ulkoisesta turvallisuudesta” kuten aiemmin. Turvallisuuden käsite on laaja ja tulkinnanvarainen – ja siksikin ongelmallinen. Periaatteessa esimerkiksi Venäjän ihmisoikeustilanteesta puhuminen kansainvälisessä tapaamisessa voitaisiin tulkita uhkaksi turvallisuudelle.

Tämä on selkeää jatkumoa viimeaikaisille lakimuutoksille, joilla on rajoitettu kansalaisyhteiskunnan toimintaa Venäjällä. Tunnetuin on laki, joka velvoittaa ulkomailta rahoitettuja järjestöjä rekisteröitymään “ulkomaisiksi agenteiksi”. Hiljattain duuma hyväksyi myös lain, jonka perusteella luvatta mieltään osoittaneille annettavia sakkoja korotettiin tuntuvasti.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolestuneita siitä, että tämä laki yhdessä edellisten kanssa on väline valtaapitävien taistelussa poliittisia vastustajia vastaan. On selvää, että huoli ei ole turha.

(Teksti on ilmestynyt Vihreässä blogissa 24.10.2012.)

Facebook
Twitter
WhatsApp