Hautala ja Tuomioja presidenttifoorumissa

Seitsemän miljardin ihmisen maailmassa tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja, pohtivat ministerit Erkki Tuomioja ja Heidi Hautala 19. Presidenttifoorumissa 24.11.2011.[:]

“Elämme täysin erilaisessa maailmassa kuin koskaan aikaisemmin”, painotti ulkoministeri Erkki Tuomioja puheenvuorossaan torstaina järjestetyssä Presidenttifoorumissa. Foorumissa pohdittiin Euroopan ja maailman tilaa.

Hänen mukaansa seitsemän – tai kohta yhdeksän – miljardin ihmisen maailmassa keskinäinen riippuvuus on tehnyt käyttökelvottomaksi suuren osan aiempaa kokemustamme.

“Parhaassakin tapauksessa meillä on enintään muutama vuosikymmen aikaa sopeuttaa ihmisen toiminnot ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen”, Tuomioja sanoi.

Vaikka Euroopan unioni on huono esimerkki esimerkiksi yli luonnonvarojen elämisessä, on se Tuomiojan mukaan puutteistaan huolimatta osoittanut toimivuutensa monissa asioissa kuten ilmastoneuvotteluissa.

Eurokriisi on vienyt pois huomiota niistä asioista, joissa Euroopan pitäisi olla aikaisempaakin aktiivisempi, ja kääntänyt katseen sisäänpäin, Tuomioja totesi.

Demokraattinen valvonta tarpeen

Kehitysministeri Heidi Hautala pohti puheenvuorossaan markkinavoimien valtaa.

“Luulen että meitä 1900-luvun lopun ja 2000-luvun poliitikkoja tullaan jälkikäteen arvioimaan hyvin paljon siitä, että olemme vapauttaneet markkinavoimia ottamatta niitä sitten samalla demokraattiseen valvontaan”, hän sanoi. Markkinavoimien globaali vapauttaminen on tapahtunut luomatta vastaavia globaaleja rakenteita.

Wall Street -mielenosoitukset eri puolilla maailmaa kuvastavat hänestä hyvin laajasti ihmisten tuntoja. “Ihmiset haluaisivat kantaa oman vastuunsa, mutta he kokevat tulleensa petetyiksi”, hän totesi.

Hautalan mukaan nyt on toimittava, jotta tällainen ilmapiiri saadaan haihtumaan. Hänen mukaansa Suomen hallitusohjelma antaa tähän mahdollisuuksia. “Mehän olemme päättäneet puuttua siihen, että verotulot katoavat valtioilta veroparatiiseihin.”

Luonnonvarojen käytöstä saatavien tulojen on hyödytettävä kehitysmaiden omaa kehitystä, kehitysministeri painotti ja kannusti suomalaisia toimijoita – niin julkisen sektorin, yritysmaailman kuin kansalaisjärjestöjen – miettimään miten se esimerkiksi toteutuisi Mosambikissa.

Kansalaisyhteiskunnan toimintatilan kaventuminen monissa maissa huolestuttaa kehitysministeriä. “Esimerkiksi kumppanimaassamme Etiopiassa se vaikuttaa lasten oikeuksia ajavien järjestöjen työhön”, hän totesi.

Hautala toi keskustelussa esille myös muiden politiikkalohkojen vaikutuksen kehityspolitiikkaan, jossa etsitään uusia tapoja edistää johdonmukaisuutta.

Katso kooste Presidenttifoorumista YLE Areenassa (nähtävissä 24.12.2011 klo 15.05 asti)

(Uutinen on julkaistu ulkoministeriön formin.finland.fi -sivuilla 25.11.2011)

Facebook
Twitter
WhatsApp