Hassi ja Hautala: Tiukempia sääntöjä lobbaukselle

Tiukempia sääntöjä lobbaukselle: Pakollinen rekisteri käyttöön, kulukorvausten käyttö julkiseksi

Vihreät katsovat, että EU:hun tarvitaan vastaavanlainen pakollinen lobbausrekisteri kuin Yhdysvalloissa on käytössä. EU-vaaliehdokkaat Satu Hassi ja Heidi Hautala totesivat Vihreiden “lobbausaamiaisella”, että lobbausta koskevien sääntöjen lepsuus on keskeinen puute EU:n avoimuudessa.[:]

– On häpeä, että lobbausta koskevat säännöt EU:ssa ovat lepsummat kuin Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa on pakollinen rekisteri, johon lobbaustahojen tulee ilmoittaa lobbausbudjettinsa, lobbausta harjoittavien henkilöiden nimet, keiden laskuun he lobbaavat ja mihin päätöksiin he yrittävät vaikuttaa. Yhdysvaltojen lobbausrekisteri on auttanut viranomaisia pääsemään ainakin yhden ison lahjusvyyhdin jäljille, Heidi Hautala sanoi.

– Viime vuonna perustettu vapaaehtoinen lobbarirekisteri, jota Stubb asian esittelijänä parlamentissa ajoi, on epäonnistunut. Siihen on ilmoittautunut vain noin 20 prosenttia lobbausta harjoittavista organisaatioista. Monet suurimmista lobbauspalveluja myyvistä firmoista boikotoivat koko rekisteriä, Satu Hassi totesi.

Nykyisessä tilanteessa kansalaiset eivät pysty tarkistamaan kuinka suurella rahalla eri tahot, esimerkiksi pankit, autoteollisuus tai pikaruokateollisuus pyrkivät vaikuttamaan lainsäädäntöön ja päätöksiin.

– Brysselissä on sellaisia europarlamenttiin akkreditoituja lobbareita, jotka saavat vapaasti tulla parlamenttiin, seitsemän jokaista meppiä kohden, ja muita päätoimisia lobbareita ainakin tuplat päälle. He muun muassa tekevät valmiiksi kirjoitettuja ehdotuksia, joita mepit myös ottavat nimiinsä. Nykyisessä systeemissä kansalaiset eivät pysty tarkistamaan ehdotusten alkuperää. Tämä on merkittävä puute avoimuudessa. Muutosehdotukset, joita lobbaustahot tuovat mepeille, pitää koota julkiseen rekisteriin, Hassi sanoi.

– Myös meppien toimintaan tarvitaan lisää avoimuutta. Kulukorvausten käyttö pitää tehdä julkiseksi. Kunkin asian käsittelyä vetävien raportöörien tulee laatia julkinen lista siitä, keiden tahojen edustajia he tapaavat valmistellessaan päätöksiä ja vetäessään neuvotteluja, Hautala totesi.

Facebook
Twitter
WhatsApp