EU:sta todellinen ilmastojohtaja jos von der Leyenin lupaukset saadaan paperilta käytäntöön

Kuva: Euroopan parlamentti

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ensimmäisessä linjapuheessa korostuivat vihreä Eurooppa ja odotettu ratkaisuehdotus turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmään uudistamiseksi. Vihreän kasvun ohjelma Green Deal nostaa EU:n päästövähennystavoitteen vähintään 55 prosenttiin, joka sekin on tutkimustiedon perusteella riittämätön. Nykyinen päästöraja on 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta.

Joukko ympäristöministereitä kiirehti heti antamaan tavoitteelle tukensa, muiden muassa Krista Mikkonen. Nähtäväksi jää, miten tiukka vastustus jäsenmaiden keskuudesta vielä nousee.

Jos komission puheenjohtaja saa tahtonsa läpi, EU pysyy kansainvälisenä ilmastojohtajana ja suunnannäyttäjänä muille maille. Kuulin von der Leyenin puheessa laajempaa paradigman muutosta. Hän totesi, että tarvitaan järjestelmätason ja myös kulttuurin muutos. Kyse ei ole vain päästöjen vähentämisestä vaan kestämättömistä tuotanto- ja kulutustavoista, jotka on muutettava. Näin puhuessaan hän on lunastanut monien epäilevien vihreiden odotukset moninkertaisesti.

Von der Leyen puolusti linjapuheessaan tiukkasanaisesti ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Komissiolta odotetaan ensi viikolla uutta esitystä Dublin-järjestelmän korvaavasta turvapaikanhakkajärjestelmästä. Myös sävy puhuttaessa Kiinasta on tiukentunut: kuulin varmaan ensimmäisen kerran sanan uiguurit. Venäjästä hän sanoi, että Navalnyin murhayritys ei ole yksittäistapaus vaan toistaa kaavaa, eikä maa ole muuttumassa. Eikä yksi kaasuputki sitä mihinkään muuta, totesi komission puheenjohtaja Nord Stream 2:sta.

Von der Leyen myönsi, että EU on usein päätöksissään hidas, mutta haastoi jäsenmaita vaatimalla myös siirtymistä mm. määräenemmistöpäätöksiin ihmisoikeuskysymyksissä ja pakotteiden asettamisessa. Nyt Valko-Venäjän hallinnon johtohahmojen vastaisten henkilöpakotteiden asettamisessa on kestänyt viikkoja, joten osa EU-maista on säätänyt omia pakotteitaan EU:n yhä aikaillessa.

Miten von der Leyen saa vietyä komission lupaukset paperilta käytäntöön? Haasteena on ainakin neuvosto, siis ne jäsenvaltiot, jotka haluavat jatkaa kestämätöntä kehitystä. Suunta on kuitenkin oikea ja nyt me vihreät voimme toden teolla olla toteuttamassa pyrkimystämme tehdä EU:sta kestävän kehityksen johtovoima maailmassa, joka kulkee auttamatta kohti umpikujaa. Planeetan sietorajat on rikottu ja ihmisten kestokyky ylitetty.

Facebook
Twitter
WhatsApp