Euroopan parlamentti päätti Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnosta

Kuva: Vihreät/ EVA

Maltalainen tutkiva journalisti Daphne Caruana Galizia murhattiin 16. lokakuuta 2017 Maltalla. Hän raportoi lukijoille lahjonnasta, rahanpesusta, järjestäytyneestä rikollisuudesta ja Maltan silloiseen hallitukseen liittyvistä Panaman asiakirjoista. Vihreät kollegani Sven Giegold ja Eva Joly ehdottivat samana syksynä, että Euroopan parlamentti perustaisi Daphnen nimeä kantavan journalistipalkinnon.

Välillä näytti siltä, että aloite haudataan vähin äänin, kun erityisesti sosialidemokraatit kokivat olonsa epämukavaksi, olihan Daphne Caruana Galizian paljastusten kohteena vahvasti Maltan sosialidemokraattisen pääministerin päivänvaloa kestämätön toiminta.

Nyt voin ilmoittaa, että tänään Euroopan parlamentin puhemiehistö on hyväksynyt Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnon perustamisen ohjesääntöineen. 

Daphne Caruana Galizian nimeä kantava palkinto voidaan myöntää journalistisista ansioista toimittajalle, joka on tehnyt rohkeaa työtä sananvapauden ja Euroopan unionin arvojen eteen. Palkinnonsaajan valitsee raati, joka koostuu parlamentin ulkopuolisista ansioituneista henkilöistä.  Palkintosumma on 20 000 euroa.  

Olen edistänyt maltalainen kvestorin David Casan kanssa aktiivisesti palkinnon perustamista jo usean vuoden ajan ja nyt työ tuottaa tulosta. Daphne-palkinto tuntuu entistä ajankohtaisemmalta, kun kansalaisyhteiskunnan ja ilmaisunvapauden tila Euroopassa on kaventunut ja toimittajat joutuvat pelkäämään turvallisuutensa puolesta useissa Euroopan maissa.

Palkinnolla haluamme muistaa Daphne Caruana Galizia periksiantamattomuutta ja tärkeää työtä sekä rohkaista toimittajia jatkamaan työtään haastavissakin olosuhteissa.

Facebook
Twitter
WhatsApp