Euroopan parlamentti perustaa Daphne Caruana Galizia -palkinnon tukeakseen tutkivaa journalismia

Euroopan parlamentin puhemiehistö on hyväksynyt päätöksen tutkivan journalismin ja lehdistönvapauden palkinnon perustamisesta. Maltalaisen toimittajan Daphne Caruana Galizian nimeä kantava palkinto myönnetään tutkivan journalismin ansioista. Palkinnon säännöistä ja perusteista päätetään myöhemmin.

Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja Euroopan parlamentin maltalainen kvestori David Casa (EPP) ovat edistäneet aktiivisesti palkinnon perustamista.

Hautala ja Casa toteavat yhteisessä tiedotteessaan: ”Daphne Caruana Galizia oli ensiluokkainen tutkiva toimittaja. Hän oli rohkea ja toimi pelottomasti. Daphne murhattiin työnsä takia, eikä häntä ja hänen tekemäänsä työtä saa koskaan unohtaa. Toivomme, että palkinto inspiroi toimittajia olemaan rohkeita ja tinkimättömiä totuutta etsiessään – aivan kuten Daphne oli!”

Euroopan parlamentti nimeää Strasbourgin tiloihin lehdistöhuoneen Daphne Caruana Galizian muistoksi.

“Kansalaisyhteiskunnan ja ilmaisunvapauden tila Euroopassa on kaventunut ja toimittajien ja aktivistien ei tule joutua pelkäämään turvallisuutensa puolesta.” Hautala toteaa.

Maltalainen tutkiva toimittaja Daphne Caruana Galizia murhattiin 16. lokakuuta 2017. Hän raportoi lukijoille laajasti lahjonnasta, rahanpesusta, järjestäytyneestä rikollisuudesta, Maltan kansalaisuuksien myynnistä ja Maltan hallitukseen liittyvistä Panaman asiakirjoista.

Caruana Galizian työtä häirittiin ja häntä vastaan nostettiin myös perättömiä oikeusjuttuja.

Kolme henkilöä on pidätetty Caruana Galizian murhasta ja oikeudenkäynti jatkuu edelleen. Kaikki ne, jotka ovat vastuussa murhasta, on saatettava oikeuden eteen ja myös palkkamurhan tilanneet tahot on saatettava oikeuden eteen.

Euroopan parlamentin täysistunto hyväksyi jo 15. marraskuuta 2017, eli vajaa kuukausi Daphne Caruana Galizian murhan jälkeen päätöslauselman, jossa kehotetaan perustamaan tutkivan journalismin palkinto hänen muistolleen. ”Kuitenkin vasta eilen illalla puhemiehistö hyväksyi ehdotuksen palkinnon perustamiseksi”, Hautala ja Casa muistuttavat.

Facebook
Twitter
WhatsApp