Ympäristöministeriltä lupa odottaa energiapolitiikassa enemmän ja parempaa

Kansanedustaja Heidi Hautala ministeri Lehtomäen puheista:
YMPÄRISTÖMINISTERILTÄ LUPA ODOTTAA ENERGIAPOLITIIKASSA ENEMMÄN JA PAREMPAA

Kansanedustaja Heidi Hautala ihmettelee ympäristöministeri Paula Lehtomäen puheita keskustan piiripäivillä Pyhäjoella.

– Ministeri Lehtomäki on puolustanut lisäydinvoimaa Rautaruukin Raahen tehtaan sekä Tornion terästehtaan tarpeisiin. Lisäksi hän vastoin parempaa tietoa on väittänyt Vihreiden sitoutuneen hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa ydinvoiman lisärakentamiseen, Heidi Hautala sanoo. [:]

– Ympäristöministerin pitäisi olla ensimmäisenä puolustamassa ympäristöä, mutta Paula Lehtomäki onkin ryhtynyt sähkön suurkuluttajien asianajajaksi. Todellisuudessa sähkönkulutus laski jo vuonna 2007. Vaikka lasku johtuu käynnissä olevasta metsäteollisuuden rakennemuutoksesta ja taantumasta eikä vielä energiatehokkuustoimenpiteiden toteuttamisesta, trendi on selvä.

Vihreiden näkemyksen mukaan ilmasto- ja energiastrategian tavoitteisiin vuoteen 2020 mennessä voidaan päästä ilman lisäydinvoimaa. Strategia ei pakota lisäydinvoimaa rakentamaan.

– Talouden taantumaa seuraavan uuden kasvun voi olettaa entistä vahvemmin rakentuvan kestävälle ja pihille energiankäytölle. Toisin sanoen mikäli eduskunta päivittäisi strategiassa energiankulutukselle asetettuja tavoitteita, olisi tuloksena vielä vahvemmin se, että selviäisimme ilman lisäydinvoimaa.

Energiankulutukseen vaikuttavat uudet ja tiukentuvat rakennusten energianormit.

– Passiivitalot tekevät tuloaan. Myös kodinkoneille on tulossa energianormit, ja yhä useampi laitevalmistaja pienentää energiankulutusta. Ilmastoteknologian trendi on voimakas taantumasta huolimatta, ja tarvitsemme toimivat kotimarkkinat joilta ponnistaa kansainvälisille kasvun alueille. Ympäristöministeriltä on lupa odottaa määrätietoisia ponnisteluja uusien energianäkymien hyväksi, Hautala vaatii.

Ministeri Lehtomäki sanoi Pyhäjärvellä, että päätökset lisäydinvoimasta eivät johda ongelmiin hallituksen sisällä, koska Vihreät ovat hyväksyneet ilmasto- ja energiastrategian. Lehtomäki tulkitsi Vihreiden olevan puolueena ydinvoiman takana, ja hän sanoi pitävänsä mahdollisena vain yksittäisten vihreiden kansanedustajien lipeämistä asiassa.

– Tämä oli varsinainen rimanalitus. Paula Lehtomäki tietää varsin hyvin, että Vihreät vastustavat ydinvoimaa ja haluavat osoittaa, että strategia voi toteutua ilman lisäydinvoimaa. Sähkökulutus on suorastaan romahtanut ja energiatehokkuusohjelmat vasta alkavat purra. Vihreät korostavat, että strategiassa ydinvoimaa ei haluta rakentaa vientiin. Tämä kaikki merkitsee sitä, että lisäydinvoimaa ei tarvita. Äänestämme lisäydinvoimaa vastaan niin hallituksessa kuin eduskunnassakin, Heidi Hautala sanoo.

Facebook
Twitter
WhatsApp