Venäjän kansalaisyhteiskunta tarvitsee tukeamme

Surullista, järkyttävää. Se on ensimmäinen tunteeni kahden vuoden vankeusrangaistuksesta, johon Pussy Riotin kolme nuorta naista tuomittiin hetki sitten. Oikeudenkäynti oli farssi, josta historiaan jää tuomarin nolo yritys yhdistää rikosoikeutta kirkollisiin perinteisiin. Mutta historiaan jää myös bändin hieno loppupuheenvuoro, jossa kolmikko julisti olevansa vapaa toisin kuin heidän tuomitsijansa. [:]

Presidentti Putinin Lontoossa ilmaisema näkemys, ettei tyttöjä pitäisi tuomita kovin ankarasti, ehkä ohjasi oikeutta, kun syyttäjän vaatimus kolmesta vuodesta lyheni vuodella. Niin ei toimi riippumaton oikeuslaitos.

Miksi Pussy Riot on ollut kaikkien huulilla viime viikkoina? Kolmen naisen kohtelu nousi symboliksi vallanpitäjien vastaiskusta viime joulukuussa käynnistyneen laajemman demokratialiikehdinnän tukahduttamiseksi. Niin YK kuin EU on ilmaissut vakavan huolensa nopeasti ja kylmästi läpiviedyistä lakimuutoksista, joilla on rajoitettu kansalaisyhteiskunnan vapautta.

Surullista on myös se, että näillä teoilla Venäjä osoittaa kääntäneensä selkänsä kansainväliselle yhteisölle, jonka se leimaa vihollisekseen muun muassa vaatimalla ulkomaista rahoitusta saavat kansalaisjärjestöt esiintymään ulkomaisina toimijoina, siis pettureina. Kun Amnestyn edustajat menivät luovuttamaan 70 000 ihmisen vetoomuksen Pussy Riotin vapauttamiseksi Venäjän edustajille Washingtonissa, diplomaatti paiskasi paperit tylysti katuun.

Tässä tilanteessa Venäjän kansalaisyhteiskunta tarvitsee entistä enemmän tukeamme.

(Teksti on julkaistu Vihreässä blogissa 17.8.2012.)

Facebook
Twitter
WhatsApp