Trump tuo ulkopolitiikkaan epävarmat ajat

Tänä yönä mieleeni tulvi muistikuvia heräämisestä Brexit-aamuun. Mikä ei nukkumaan mennessä ollut mahdollista, olikin unten jälkeen yhtäkkiä totta. Suurvallan johtajana on nyt häikäilemätön populisti, joka nojaa puolitotuuksiin ja suoranaisiin valheisiin. Verovälttelystään tunnettu upporikas liikemies, joka lupaa puolustaa toimeentulo-ongelmien raastamaa pientä ihmistä.

Niin Trump kuin Brexitkin ovat ilmiöitä, joiden sivuuttaminen ohimenevinä häiriöinä olisi vakava virhe. Yksi perimmäinen syy on yhteiskuntien kasvava eriarvoisuus ja sitä seurannut kapina poliittista eliittiä vastaan.

Trumpin valinta tulee vaikuttamaan kansainväliseen päätöksentekoon. Mutta kukaan ei vielä tiedä, miten tämä röyhkeän populistinen multimiljonääri tulee johtamaan suurvallan ulkopolitiikkaa. Ottaako hän mallia Putinista, jota kansainvälinen oikeus ei voisi vähempää kiinnostaa – vai muuntaako hän tyylinsä niin kuin suurvallan kansainvälinen arvovallan säilyttäminen edellyttäisi?

Varmaa on, että kansainvälisen järjestelmän haavoittuvuus kasvaa ja sitoutuminen globaalien ongelmien ratkaisemiseen vähenee. Trumpin hallinto tuskin tulee edistämään esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaa. Tuleeko valo sitten idästä, Kiinasta?

Kasvaviin humanitaarisiin kriiseihin on myös turha odottaa rakentavia ratkaisuja rapakon takaa. Syyrian siviilien hädän syventyessä Yhdysvaltojen tuleva presidentti asettunee tukemaan Al Assadin ja Putinin toimia.

Trumpin voitto on myös naisten oikeuksia vastustavien tahojen voitto. Abortin vastustajat iloitsevat republikaanien vallatessa kaikki Yhdysvaltojen hallinnon tasot korkeinta oikeutta myöten. Hillary Clintonin sukupuoli oli varmasti yksi syy hänen häviöönsä, joidenkin arvioiden mukaan monet äänestivät ennen kaikkea miestä. Juuri Clintonin vahva tuki naisten ja myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksille kansainvälisillä areenoilla on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Elämme maailmassa, jossa yhtä suurvalloista tulee näillä näkymin johtamaan henkilö, jonka lausunnot ruokkivat naisvihaa ja myös rasismia. Brexit on tutkitusti lisännyt vihapuheita ja -tekoja.

EU:lle Trumpin voitto tuo eteen melkoisen haasteen – kykymme nousta toimimaan Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa punnitaan nyt toden teolla. Euroopan turvallisuusratkaisuista keskustelu saa nyt aivan uutta konkretiaa. Ihmisoikeuksien ja edistyksen puolustaminen on tässä yhtälössä EU:n harteilla. Kun ollaan siirrytty faktoja halveksivaan ja mielikuvilla hallitsevaan viestimaailmaan, se ei tule olemaan helppoa.

Obama lausahti jo, että aurinko nousee huomennakin. Voi olla, mutta sen edessä on juuri tänä aamuna täällä vanhassa maailmassa sumuverho.

Facebook
Twitter
WhatsApp