Suomen uiguureille annettava mahdollisuus turvapaikkaan

SUOMEN AEPF-TOIMIKUNTA
www.aepf-suomi.net

Lehdistötiedote 28.02.2009

SUOMEN ANNETTAVA UIGUUREILLE MAHDOLLISUUS TURVAPAIKKAAN

Yhdysvaltojen päätös sulkea Guantánamon vankileiri on herättänyt Euroopassa keskustelua leirillä olevien vankien tulevaisuudesta. Suomen AEPF (Asia-Europe People´s Forum) -toimikunnan mielestä Suomen tulee toimia aktiivisesti, jotta syyttömiksi todetut Kiinan Xinjiangista kotoisin olevat uiguurit voivat saada turvapaikan Suomesta. 

Euroopan unioni on Kiinan ihmisoikeustilannetta koskevissa puheenvuoroissaan ollut toistuvasti huolissaan ihmisoikeusloukkauksista Xinjiangissa. Kiina on vaatinut Guantánamon 17 uiguurin palauttamista Kiinaan. EU:n ja Suomen on taattava turvapaikkapolitiikalla uiguurien turvallisuus, joka olisi vakavasti uhattuna, jos Guantánamossa jo vuosia kärsineet syyttömät uiguurit palautettaisiin Kiinaan.

Päävastuu Guantánamon vangeista on heitä sinne kansainvälisen oikeuden vastaisesti ja pitkälle mielivaltaisesti haalineella Yhdysvalloilla. Tämä kattaa myös taloudellisen vastuun vapautettavien turvallisesta sijoittamisesta eri yhteiskuntiin. EU:n vastuuta asiassa korostaa mm. se, että vankeja on lennätetty Guantánamoon Euroopan valtioiden kautta ja kidutettu täällä salaisissa vankiloissa.

Suomessa on jo ennestään uiguuriemigranttien yhteisö, mikä varmasti auttaisi Guanatánamon uiguurien sopeutumista maahamme. Viranomaisten harkitessa turvapaikkojen  myöntämistä on tärkeää ottaa huomioon myös mahdollisuus hakijoiden hajallaan olevien perheiden yhdistämiseen.

Sisäministeri Anne Holmlund on todennut Suomen odottavan asiassa Yhdysvaltain pyyntöä. AEPF-toimikunnan mielestä pyyntöä on jo odotettu liian kauan. Suomen tulee ottaa asiassa oma-aloitteinen ja aktiivinen rooli.
– AEPF on yli 200 aasialaisen ja eurooppalaisen kansalaisjärjestön yhteenliittymä. AEPF:n Suomen toimikunnan puheenjohtajana toimii kansanedustaja Heidi Hautala (p. 050 511 31 29). Lisätietoja antavat myös varapuheenjohtajat Tove Selin ( p. 050 53 44 116) ja Kalle Sysikaski (p. 040 55 44 859).

Facebook
Twitter
WhatsApp