Parlamentti voi vielä selkeyttää tekijänoikeusdirektiiviä

Euroopan parlamentin täysistunto äänesti juuri suurta huomiota herättäneestä tekijänoikeusdirektiivistä. Tiukan äänestyksen tuloksena parlamentti päätti äänin 318 – 278, että esitys tuodaan vielä täysistuntokäsittelyyn syyskuussa. Täysistuntokäsittelyssä mepit voivat sekä keskustella että äänestää muutoksista direktiiviin.

– On hyvän lainsäädäntötyön mukaista, että näin laajaan direktiiviin saadaan vielä mandaatti koko parlamentin äänestyksellä. Keskustelu on ollut polarisoivaa ja tulehtunutta. Toivon, että nyt keskitytään saamaan yhdessä aikaan paras mahdollinen tulos, europarlamentaarikko ja oikeusasioiden valiokunnan jäsen Heidi Hautala sanoo.

Moni kohta direktiivissä kaipaa vielä selvennystä.

– Tekijänoikeuden uudistaminen digiaikaan on tarpeen, sillä tekijöiden ansainta internetissä ei nykyisellään toimi. Direktiivi ei kuitenkaan valiokunnan hyväksymässä muodossa ratkaise ongelmaa, pikemminkin monimutkaistaa tilannetta. Tekijöiden tulot ja oikeudet on turvattava, mutta ilman, että internetin käyttäjien perusoikeudet vaarantuvat. Tavoitteet ovat siis samat, mutta nyt on kyse keinoista. Niitä on vielä selkeytettävä, Hautala sanoo.

Facebook
Twitter
WhatsApp