Pankkitietovirta USA:lle tyrmättiiin – Hautala tyytyväinen

Euroopan parlamentti on tänään äänin 378 – 196 päättänyt torjua ns. SWIFT-sopimuksen, joka sallii Yhdysvaltain viranomaisille pääsyn eurooppalaisten maksutietoihin terrorisminvastaisen taistelun varjolla. Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) kiittää parlamentin rohkeutta. [:]

– Tästä historiallisesta äänestyksestä osattiin ennakoida täpärää. Yhdysvaltain lobbaus oli kovaa viime hetkiin asti, Hautala totesi tuoreeltaan.

EU:n jäsenvaltioiden hallitukset olivat neuvotelleet sopimuksen salassa viime syksynä. Sopimuksessa eivät toteutuneet vähimmäisehdot, jotka parlamentti oli asettanut syyskuussa.

– Sopimus ei olisi antanut kohtuullista tietosuojaa EU:n kansalaisille. Sopimusteksti käytännössä mahdollisti tietojen laajamittaisen siirtämisen tarkkaan määriteltyjen yksittäisten tapahtumien sijaan. Olisi ollut vastuutonta päästää CIA tukuttain käsiksi pankkitietoihimme, Hautala analysoi.

Hautalan mukaan vakavia ongelmia oli myös sopimuksen oikaisumekanismeissa kansalaisille ja siinä, että tiedonsiirto on täysin yksipuolista EU:sta Yhdysvaltoihin.

Sopimuksen, jonka parlamentti hylkäsi, oli määrä olla voimassa lokakuun loppuun. Parhaillaan käynnistetään neuvotteluja pitkäaikaisesta sopimuksesta.

– Neuvosto tajunnee nyt, ettemme taivu, jos kansalaisten perusoikeuksia loukataan. Tämä sopimus oli yksinkertaisesti mahdoton hyväksyä – syy ei ole Yhdysvaltojen, vaan omat kansalaisensa unohtaneen EU:n ministerineuvoston. Terrorisminvastainen kamppailu on tärkeää, mutta sen on poikkeuksetta tapahduttava kansalaisten perusoikeudet huomioiden, Hautala korostaa.

– Tulos todistaa, että Lissabonin sopimuksen joulukuinen voimaantulo ja aiheutunut parlamentin vallan lisääntyminen on kansalaisille hyvä asia. Emme olisi aiemmin voineet estää tällaisia sopimuksia. Parlamentti on vastuussa kansalaisilleen – tänään se todisti kieltäytyvänsä kumileimasimen roolista.

Lisätietoja: Heidi Hautalan toimisto/Lassi Jyrkkiö +32 49 10 86 187

Facebook
Twitter
WhatsApp