Muistan: Heidi Hautala oli kansantaloudellinen katastrofi

///Ylioppilaslehti

Vihreiden kansaedustaja Heidi Hautala valmistui maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi neljässätoista vuodessa. Sinä aikana hän koki ekologisen herätyksen, oli mukana perustamassa uusiopaperifirmaa ja tienasi alastonmallina Kuvataideakatemiassa. [:]

Varasijalta puutarhatieteeseen…
Pääsin lukion jälkeen varasijalta opiskelemaan puutarhatiedettä. Olisin halunnut opiskella ravitsemustiedettä, mutta neljä laudaturia ja cumu eivät riittäneet sisäänpääsyyn. Olin keskiluokkaisen perheen pahnanpohjimmainen. Sisarukset olivat korkeasti koulutettuja, joten minunkin piti lähteä opiskelemaan yliopistoon.

Opintojen alussa elättelin ruusuista kuvaa siitä, että puutarhatieteen opinnoilla olisi jotain tekemistä luonnonsuojelun kanssa. Ympäristöajattelu, ekologinen kuluttaminen ja reilu kauppa eivät olleet valtavirran kiinnostuksen kohteita 1970-luvulla. Agronomivaltakunnassa kaupunkilaistyttö sai kuulla olevansa akateeminen emäntäehdokas.

Kasviksesta ja Yhdysvalloista…

Toiminta vaihtoehtoliikkeissä loi henkisen etäisyyden maatalous- ja metsätieteelliseen ja sen opiskelijamaailmaan. En ikinä osallistunut ainejärjestö- tai ylioppilaskuntatoimintaan.

Olin mukana Oraansuojelijat ry:ssä perustamassa nyt jo edesmennyttä ravintola Kasvista Korkeavuorenkadulle. Koin niihin aikoihin ekologisen herätyksen: meidän tulisi eri tavalla tuntea vastuuta siitä, mitä teemme itsellemme, toisillemme ja tälle planeetalle.

Ystävien kautta saamani amerikkalaiset vaihtoehtojulkaisut olivat tärkeä ikkuna maailmaan. Yhdysvalloissa ekologinen ajattelu ja kysymykset globaalista vastuusta heräsivät jo varhain.

Luomusta ja taistolaisuudesta…

Perustimme luonnonmukaisesta maataloudesta kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa vaihtoehtoisen viljelyn opintopiiriin, josta tuli merkittävä juttu. Tapasin taannoin Viikin agroekologian professorin, jonka mukaan alan tutkimuksen juuret ovat opintopiirissämme.

Yleisesti meitä pidettiin vääräoppisina. Muut vannoivat Kemiran ja Hankkijan nimiin. Luomuviljely ja taistolaisuus näyttäytyivät monille uhkina. Luomuviljely tuntui näistä pahemmalta, koska se oli jotain tosi outoa.

Toimeentulosta…

Valmistuin ilman opintolainaa. Tein erilaisia aatteellisia hankkeita. Toimitin esimerkiksi lehtiä ja pidin yrttikursseja työväenopistossa. Sain sivutuotteena rahaa hengen pitimiksi. Paljon helpotti myös se, että sain asua vanhempieni omistamassa asunnossa. Olin myös Kuvataideakatemiassa muutamia kertoja alastonmallina. Siinä tienasi lyhyessä ajassa hyvin.

Olin kekseliäs ja yritteliäs – välillä ehkä vähän liiankin innokas. Perustimme porukalla uusiopaperifirman. Ala kuitenkin osoittautui pääomavaltaiseksi ja seurauksena oli surkea konkurssi. Onneksi olin velkojen takaisinmaksun aikaan jo kansanedustaja, joten velat eivät suistaneet elämääni raiteilta.

Valmistumisesta…

Opiskelijana olin kansantaloudellinen katastrofi. Tein kaiken vastoin valtiovarainministeriön suosituksia. Valmistumiseeni meni lähes neljätoista vuotta. Opiskelin ensin kolme vuotta tehokkaasti, minkä jälkeen antauduin yhteiskunnallisille pyrkimyksille. Vuonna 1981 sain lapsen, jota seurasi tauko opinnoissa.
Viimeiset viisi vuotta ennen valmistumistani suurimman osan ajastani veivät vihreiden perustamispuuhat.

Valmistujaisissani tuleva oikeuskansleri Paavo Nikula ojensi minulle ison Elysée-kuohuviinipullon ja totesi, että luojan kiitos sait sen tutkinnon suoritettua. Olinhan silloin jo puoluejohtaja!

Toimittaja: Maria Ruuska

Facebook
Twitter
WhatsApp