Jaakkolan ja Cariñon murhat selvitettävä

Tänään 27.4.2012 on kulunut kaksi vuotta Jyri Jaakkolan ja Betty Cariñon murhasta Oaxacassa Meksikossa.  Rankaisemattomuuden kierre on katkaistava. [:]

Muutama päivä järkyttävän uutisen saavuttua kutsuin Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa luokseni Meksikon EU-suurlähettilään. Tapaaminen ei ollut ystävällinen eikä rakentava, sillä suurlähettilään puolustuspuheenvuorosta saattoi saada kuvan, että ulkomaalaisten aktivistien ei olisi tullut mennä koko alueelle ja siinä kaikki.

Paljon on kuitenkin tapahtunut. Suhteet Meksikon viranomaisiin ovat muuttuneet rakentaviksi. Jyrin vanhemmat, Eve ja Raimo Jaakkola, ovat surutyönsä keskellä ponnistelleet yli-inhimillisellä periksiantamattomuudella syyllisten saattamiseksi oikeuden eteen. Heidän kanssaan ovat toimineet useat Euroopan parlamentin jäsenet Satu Hassin johdolla sekä Suomen ja EU:n edustajat. Itse sain tilaisuuden tukea työtä organisoimalla parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan kuulemisia sekä valtuuskunnan matkan Meksikon pääkaupunkiin ja Oaxacan osavaltioon.

Jyrin ja Bettyn murhaajien saattaminen oikeuteen on ainutlaatuinen tilaisuus tarttua Meksikossa vallitsevaan rankaisemattomuuteen, joka on perua vuosikymmenten aikana muodostuneista hämäräverkostoista poliitikkojen ja eliitin välillä.

Suomi ja EU ovat saaneet aikaan dialogin, jonka kautta Meksiko on alkanut tunnistaa ja korjata oman ihmisoikeusjärjestelmänsä heikkouksia. Tämä ei ole täysin yllättävää, sillä Meksiko on massiivisista ihmisoikeushaasteista huolimatta hyvin aktiivinen kansainvälisessä ihmisoikeuksia koskevassa keskustelussa.

Vallanvaihto Oaxacassa puoli vuotta murhien jälkeen avasi mahdollisuuden todellisiin uudistuksiin uuden kuvernöörin Cabino Cuen johdolla. Asteittaista edistymistä on tapahtunut jokaisen paikan päälle tehdyn matkan jälkeen, lupauksia on aina annettu. Tänään Amnestyn ja Helsingin yliopiston järjestämässä Jyri Jaakkolan muistoseminaarissa alivaltiosihteeri Max Diener sala uudisti Meksikon hallituksen lupauksen ratkaista asia nopeasti. Heillä onkin kiire, sillä pian Meksikossa on taas vaalit ja valta voi vaihtua.

Ulkoministeriössä etsitään kaikki mahdollisuudet tukea Meksikon viranomaisia oikeusprosessissa. He tietävät, että emme luovuta.

Facebook
Twitter
WhatsApp