Heidi ja Satu jo kesäkuussa: eduskunta hajotettava

HS – 27.6.2009
Veteraanivihreät vaativat eduskunnan hajottamista

Hallituspuolue vihreiden konkaripoliitikot Satu Hassi ja Heidi Hautala vaativat, että vaalirahasotkun vuoksi on järjestettävä ennenaikaiset eduskuntavaalit.[:]

“Keskusta ja kokoomus antavat nyt ymmärtää, että tapahtuneessa ei ole mitään moitittavaa. Kuitenkin silmiemme edessä on vähä vähältä paljastumassa yksi Suomen kaikkien aikojen pahimpia poliittisen järjestelmän konkursseja”, Hautala sanoo.

Kaksikon mielestä ilmi tulleet paljastukset ovat niin syvällekäyviä, että edes pääministerin ero ei asiaa ratkaise.

“Jos tästä ei nyt seuraa mitään kummempaa, voi kysyä, mikä sitten saisi aikaan uudet vaalit.”

“Tunnelmani kansalaisena on, että tässä asiassa ei pääministerin vaihtaminen enää riitä”, Hassi kirjoittaa blogissaan.

Hassin mielestä “sietämätöntä” uusissa paljastuksissa on, että vaalirahoituskokoukseen ja tuen suuntaamiseen on osallistunut Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja Markku Kauppinen (kesk).

Keva on saamassa lähiaikoina lisää valtaa, kun valtion miljardieläkkeiden myöntäminen ja jakaminen on tarkoitus siirtää sen hoidettavaksi. Lainsäädäntöhanke hermostuttaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä, joiden mielestä Kevan uskottavuus pitää ensin palauttaa.

Vihreiden tuore puheenjohtaja ja työministerin tehtävät aloittanut Anni Sinnemäki ei näe tarvetta ennenaikaisille vaaleille.

 

HS – 27.6.2009
Hautala ja Hassi: Ihmiset uurnille ja nykyinen eduskunta uusiksi

ESA JUNTUNEN
PETJA PELLI
IRINA VÄHÄSARJA

Hallituspuolue vihreiden konkaripoliitikot Satu Hassi ja Heidi Hautala vaativat, että vaalirahasotkun vuoksi on järjestettävä ennenaikaiset eduskuntavaalit.

Hassi toi näkemyksensä esiin blogissaan torstaina, ja Hautala kertoi kantansa Helsingin Sanomille perjantaina. Hautalan mukaan he olivat kypsyneet samoihin ajatuksiin tahoillaan toisistaan tietämättä.

“Keskusta ja kokoomus antavat nyt ymmärtää, että tapahtuneessa ei ole mitään moitittavaa. Kuitenkin silmiemme edessä on vähä vähältä paljastumassa yksi Suomen kaikkien aikojen pahimpia poliittisen järjestelmän konkursseja”, Hautala toteaa.

Kaksikon mielestä ilmitulleet paljastukset ovat niin syvällekäyviä, että edes pääministerin ero ei asiaa ratkaise. Hautala ja Hassi äänestettiin juuri europarlamenttiin.

“Jos tästä ei nyt seuraa mitään kummempaa, voi kysyä mikä sitten saisi aikaan uudet vaalit. On ostettu kansanedustajia ja ilmeisesti myös hallituspohja”, Hautala sanoo.

“Tiedän kyllä että vaalit ovat hirveän iso ponnistus, ja että kaikki vihreät kolleganikaan eivät innostu ajatuksesta. Mutta minun tunnelmani kansalaisena on, että tässä asiassa ei pääministerin vaihtaminen enää riitä”, Hassi puolestaan toteaa.

Hautalan mielestä kohu osoittaa poliittisen järjestelmän moraalin rappiota ja rikoslain lahjontapykälien jälkeenjääneisyyttä.

“Puolueet ovat kekseliäästi tehneet tukiyhdistyksiä, joiden tarkoitus on ollut häivyttää vastaanotetun rahan alkuperää. Moraalisesti ne lähentelevät rahanpesulaitoksia.”

Vihreiden tuore puheenjohtaja ja perjantaina työministerin tehtävät aloittanut Anni Sinnemäki toppuuttelee puoluetovereidensa vaatimuksia. Hänen mielestään ennenaikaisille vaaleille ei ole tarvetta.

“Seuraavat vaalit järjestetään joka tapauksessa vuonna 2011. Silloin äänestäjillä on tietoa vaalirahoituksesta ja sen luonteesta ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin”, Sinnemäki sanoo.

Sinnemäki ei halua ottaa kantaa Hassin epäilyksiin siitä, onko tiettyjen energiapoliittisten ikuisuusaiheiden, kuten ydinvoiman tai Vuotoksen ja Kollajan altaiden, taustalla vaalirahoituskytköksiä.

Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja arvioi, että uudet vaalit eivät tuo ongelmaan ratkaisua, ennen kuin puoluerahoitus on täysin avattu.

“Jos tämä ei mene läpi eduskunnassa, silloin uusille vaaleille voi olla perusteita.”

Hänen mukaansa on selvää, että niillä, joilla on eniten saatavaa julkisesta päätöksenteosta, on myös vahva intressi luoda itselleen myönteistä ilmapiiriä ehdokkaita rahoittamalla.

Tuomioja ei usko, että energia-alan toimijat tekevät asiassa poikkeusta.

Valtio-opin dosentti Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta hämmästelee Hassin blogikirjoituksen rajuutta.

“Kovaa tekstiä. Tällä tulee olemaan vaikutus hallituksen sisäiseen työskentelyyn.”

Ruostetsaari pitää Hassin ja Hautalan esitystä eduskunnan hajottamisesta tarpeettomana, sillä puoluerahoituksen avoimuutta tutkii jo työryhmä.

“Jos eduskunta hajotettaisiin ja määrättäisiin uudet vaalit, niin maassa tulisi aikamoinen vaaliväsymys.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei halunnut perjantaina kommentoida asiaa. Helsingin Sanomat ei tavoittanut pääministeri Matti Vanhasta (kesk).

Facebook
Twitter
WhatsApp