EU:n on korkea aika tunnustaa Daeshin tekemä kansanmurha

Olen ylpeä, että EU-parlamentti osoitti tänään Saharov-ihmisoikeuspalkinnollaan vankkumattoman tukensa Daeshin uhreille myöntämällä palkinnon kahdelle jesidinaiselle, Lamiya Aji Basharille ja Nadia Muradille, jotka ovat kokeneet Daeshin raakuuden omakohtaisesti. Terroristit kaappasivat naiset heidän kotikaupungissaan Sinjarissa, Irakissa vuonna 2014. He viettivät useita kuukausia vankeudessa orjina, kunnes pääsivät pakenemaan ja saivat lopulta turvaa Saksasta.

Daeshin toteuttama kansanmurha jatkuu Irakin ja Syyrian alueilla kansainvälisen yhteisön silmien alla. Terrori kohdistuu etnisiin ja uskonnollisiin vähemmistöihin, erityisesti jesidinaisiin ja -tyttöihin. Kansansa ääneksi nousseet Nadia ja Lamiya vaativat, että EU tunnustaa ja tuomitsee kansanmurhan ja antaa suojan jesideille.

Euroopan parlamentti totesi helmikuisessa päätöslauselmassaan, että Daeshin tekemät rikokset vastaavat rikosta ihmisyyttä vastaan. YK ja Yhdysvallat ovat myös tunnustaneet rikokset kansanmurhaksi.

Lähetimme huhtikuussa omasta ja kollegani Sophie in ‘t Veldin aloitteesta 104 mepin allekirjoittaman kirjeen EU:n korkealle edustajalle Federica Mogherinille, jossa vaadimme EU:ta tunnustamaan Daeshin toteuttaman kansanmurhan. Tätä tunnustusta odotamme edelleen.

EU on kansainvälisen oikeuden nojalla velvollinen tekemään kaikkensa, jotta rikokset ihmisyyttä vastaan saadaan päättymään ja vastuulliset tuodaan oikeuden eteen. Tämän toisti parlamentin puhemies Martin Schulz tänään todetessaan, että meidän on tärkeää tietää hirmuteoista, mutta meidän on myös toimittava.

Facebook
Twitter
WhatsApp