EU:n avoimuus vedenjakajalla – Hautala tuomitsee salailupyrkimykset

Euroopan parlamentti äänestää huomenna 17.12. päätöslauselmasta, joka koskee toimielinten asiakirjajulkisuutta. Tänään Strasbourgissa järjestettiin asiaa koskeva lehdistötilaisuus. Vihreää ryhmää edusti avoimuuden edistämisestä laajalti tunnettu Heidi Hautala, joka on vaikuttanut voimakkaasti päätöslauselmaehdotuksen sisältöön.[:]

Päätöslauselmassa parlamentti ottaa kriittisesti kantaa komission keväiseen avoimuusasetusesitykseen sekä seuranneeseen neuvoston ja komission olemattomaan yhteistyöhön parlamentin kanssa. Hautala on erittäin huolissaan EU:n avoimuustilanteen tämänhetkisestä suunnasta.

– Komissio, tietyt jäsenvaltiot ja parlamentin oikeisto pyrkivät vetämään takaisin tällä vuosikymmenellä otettuja edistysaskeleita. Uudella avoimuusasetusesityksellään komissio pyrkii muun muassa manipuloimaan asiakirjan määritelmää, jotta monet kansalaisten kannalta olennaiset tiedot eivät pääsisi päivänvaloon, Hautala analysoi.

Edellinen, vuoden 2001 avoimuusasetus oli merkittävä etappi EU:n avoimuudessa. Hautala osallistui myös tuolloin asetuksen valmisteluun. Sen voimaantulon jälkeen EY-tuomioistuimen tulkintakäytäntö on edelleen edistänyt EU:n kehitystä avoimempaan suuntaan, jossa viranomaisten asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia. Nykytilanne ei ole kuitenkaan miellyttänyt kaikkia.

– Komissio ja useat jäsenvaltiot ovat lähteneet vastaiskuun. Silloin status quo on parempi kuin moni muu vaihtoehto – toisin sanoen on varauduttava vaatimaan komission esityksen hylkäämistä, Hautala vaatii.

– On hälyttävää, että avoimuus ei ole tällä hetkellä merkittävämpi asia eurooppalaisessa keskustelussa. Vaikka Lissabonin sopimus vahvistaa avoimuuden merkitystä kansalaisten perusoikeutena, EU ei edelleenkään näytä tietävän, haluaako se olla avoin, kansalaisilleen tekemisistään vastuussa oleva yhteisö vai massiivinen salaseura. Tämä rajanveto ansaitsee nyt tulla huomatuksi, Hautala sanoo.

Päätöslauselmaehdotusta kannatetaan ennakkotietojen mukaan laajalti. Oikeistoryhmä EPP on kuitenkin laatinut oman ehdotuksensa, joka on huomattavasti rajoittavampi . EPP:n suomalaisedustajien Essayahin, Itälän, Korholan ja Pietikäisen vastuu korostuukin äänestyksessä, jossa heidän ryhmittymänsä ajaa epäpohjoismaalaista salailulinjaa.

Lisätietoja: Heidi Hautalan toimisto/Lassi Jyrkkiö +32 49 10 86 187

Facebook
Twitter
WhatsApp