Ihmisoikeudet saavat jälleen kerran väistyä Suomen kaupankäynnin tieltä

Suomi ja Ruotsi vastustavat neuvoston kulisseissa komission esitystä kaksoiskäyttöteknologian viennin tiukentamisesta. Euroopan komissio ja parlamentti ajavat tiukempaa viennin valvontaa silloin, kun on olemassa riski, että teknologiaa käytetään ihmisoikeuksien polkemiseen.

– Ihmisoikeudet saavat jälleen kerran väistyä kaupankäynnin tieltä. Epäsuorasti Suomi on siis edistämässä kansalaisyhteiskunnan sortamista autoritäärisissä valtioissa, Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala sanoo.

EU on yrittänyt jo vuodesta 2016 tiukentaa tiedusteluteknologian vientiä EU:n ulkopuolelle. Eurooppalaista teknologiaa käytettiin väärin muuan muassa Arabikevään aikana.

Hautala kritisoi ihmisoikeuksien unohtamista myös Suomen muussa viennissä. Suomi vie yhä sotilaskäyttöön tarkoitettua kalustoa esimerkiksi Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan, jotka ovat molemmat osallisina Jemenin järkyttävässä sodassa.

– On uskomatonta, että Suomi esiintyy ulkopolitiikassaan yhtäällä ihmisoikeuksien puolustajana ja toisaalla pitää kaikin keinoin kiinni kaupankäynnistä ihmisoikeuksia polkevien maiden kanssa, Hautala sanoo.

Norja on keskeyttänyt aseiden myynnin Arabiemiraatteihin Jemenin tilanteen vuoksi jo viime vuonna, ja viime viikolla Euroopan parlamentti vaati EU:ta jo toistamiseen lopettamaan asevienti Saudi-Arabiaan.

– Suomi sen sijaan pysyy hiljaa, Hautala toteaa.

Taustaa:

Kaksoiskäyttötuotteilla (dual use items) tarkoitetaan tekniikkaa, jota voi hyödyntää sekä siviilikäytössä että sodankäynnissä. Komissio antoi esityksensä vuonna 2016, ja parlamentti äänesti siitä tammikuussa 2017, kannattaen tiukempaa säätelyä.

Mietintö ei ole edennyt trilogeihin eli komission, parlamentin ja neuvoston kolmikantaneuvotteluihin, sillä jäsenmaat eivät ole vielä saaneet yhteistä kantaansa valmiiksi. Asiasta päätettäneen neuvostossa marraskuun loppupuolella.

Amnesty julkaisi eilen 29.10.2018 tiedotteen, jossa se kritisoi etenkin Suomen ja Ruotsin ajavan ihmisoikeuksien suojelun rajua heikentämistä.

Facebook
Twitter
WhatsApp