YK-viikko: poimintoja tiistailta

Päivän alkajaisiksi Heidi Hautala emännöi aamupalan Länsi-Afrikan talousyhteisön ECOWAS:n ministereille. Aavikoitumiskokouksessa ministeri korosti köyhyyden ja maan köyhtymisen yhteyttä ja kouluruokailutapahtumassa hän tarjoili vieraille kala-tai kasviskeittoa sekä tuoretta ruisleipää.[:]

ECOWAS-keskustelun pääpainona olivat maan sisäiset pakolaiset, sillä Suomi on tukenut aktiivisesti Afrikan unionin hyväksymän Kampalan konvention ratifiointia. Länsi-afrikkalaiset ministerit korostivat alueellisen yhteistyön merkitystä ja köyhyyden aiheuttaman kaupungistumisen vaikutukset muuttoliikkeeseen.

ecowas-aamiainen-web1

Aavikoitumista koskevassa korkean tason kokouksessa ministeri piti Suomen puheenvuoron, jossa hän painotti köyhyyden ja maan köyhtymisen yhteyttä. Aavikoituminen haittaa voimakkaasti kehitystä. Maan köyhtymisen ja aavikoitumisen syitä ovat mm. epäkestävä maatalous, epäselvyydet maaoikeuksissa, epätasa-arvo, ilmastonmuutos ja kansalaisten huonot vaikutusmahdollisuudet.

ga-2-web

Lounasaikaan ministeri emännöi onnistuneen kouluruokailua koskevan Suomen tilaisuuden. Vieraat maistoivat kala- tai kasviskeittoa ja tuoretta ruisleipää aidonoloisessa kouluruokailutilanteessa. Hautala totesi, että kouluruokailu on hyvä strateginen tapa edistää kehitystä ja tasa-arvoa. Intialainen professori Srinath Reddy muistutti viisaasti, että koululaiset pitää ottaa mukaan kouluruokailun suunnitteluun.

kouluruokailu-web

Päivän aikana Heidi Hautala tapasi useita YK-järjestöjen johtajia. UNEP:n pääjohtaja Achim Steiner ja Hautala keskustelivat kansainvälisen ympäristöhallinnon vahvistamisesta ja olivat samaa mieltä siitä, että vihreä talous on avain kestävään kehitykseen.

unep-achim-steiner-web

undp-helen-clark-web1

UNDP:n pääjohtaja Helen Clarkin janssa ministeri keskusteli muun muassa siitä, miten YK-järjestöt voivat antaa panoksensa Busanin avun tuloksellisuuden foorumiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hautala tapasi myös Unicefin pääjohtaja Anthony Laken, joka esitti todisteet sille, että maailman köyhimpien lapsien auttaminen ei ole pelkästään oikein, vaan myös taloudellisesti kannattavaa. 

unicef-anthony-lake-web

Ministerin puheet aavikoitumiskokouksessa sekä ECOWAS-aamiaisella ovat luettavissa ulkoministeriön verkkosivuilla.

Facebook
Twitter
WhatsApp