YK-viikko: poimintoja keskiviikolta

Ministerin ohjelmassa päivän pääteemana olivat YK:n ympäristösopimukset sekä erityisesti naisten rooli ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa. Hautala osallistui myös YK:n yleiskokouksen avajaisiin.[:]

rio-gender-web

Heidi Hautala piti avauspuheen Rion sopimusten gender-näkökulmaa koskevalla korkean tason lounaalla. Suomea kiitettiin vuolaasti gender-näkökulman tuomisesta ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan. Hautala kertoi Suomen huomanneen vuonna 2007 Balin ilmastokokouksessa naisten jääneen neuvottelusaliem ulkopuolelle. Tämän jälkeen Suomi on tehnyt aktiivisesti työtä gender-kysymysten saamiseksi Rion sopimusten, kuten aavikoitumissopimuksen, agendalle.

luc-gnacadjan-web

YK:n aavikoitumissopimuksen sihteeristön pääjohtaja Luc Gnacadjan muistutti, että liian vähän huomiota on kiinnitetty maaperän kuntoon ja sen vaikutukseen kestävässä kehityksessä. Hän myös totesi, että jos viljelymaata halutaan lisätä, on vahingoitunutta maata saatettava kuntoon. Maanviljely on osa aavikoitumisen ongelmaa, mutta myös kestävässä muodossa ratkaisu.

redd-web1Hautala osallistui korkean tason ministerikeskusteluun REDD+:n implementoinnista Indonesiassa. Jo aiemmin hän on osallistunut aktiivisesti keskusteluun palmuöljyn kestävyydestä. On tärkeää, että Indonesian suosademetsät säästetään hakkuilta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laosin varaulkoministeri Alounkeo Kittikhounin tapaamisessa Hautala korosti Kaakkois-Aasian maiden yhteistyön tärkeyttä Mekong-jokeen liittyvissä hankkeissa, jotta esimerkiksi rakennetut padot eivät aiheuta ympäristöllisiä konflikteja.

laos-alounkeo-kittikhoun-web1

Päivän aikana ministeri Hautala tapasi lisäksi EU:n kehityskomissaari Andris Piebalgsin ja UNWomenin pääsihteerin Bachelet’n. Hän osallistui myös yleiskokouksen avajaisiin.

Ministerin lounaspuhe on luettavissa ulkoministeriön verkkosivuilla.

Facebook
Twitter
WhatsApp