Ydinvoima – megaluokan emämunaus!

Tiedote 21.4.2010[:]
 

Hassi ja Hautala: Kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppa kahdesta ydinvoimalasta on megaluokan emämunaus

Vihreiden europarlamentaarikot Satu Hassi ja Heidi Hautala kritisoivat kovin sanoin kahden suurimman hallituspuolueen, Kokoomuksen ja Keskustan sopimusta kahden uuden ydinvoimalan rakentamisesta, joka tekee Hassin ja Hautalan mukaan Suomesta energiateknologian kehitysmaan.

– Jos tämä lehmänkauppa toteutuisi, siitä tulisi todennäköisesti Suomen sodanjälkeisen historian suurin virhe. Se syrjäyttäisi Suomen energiatekniikan kehityksen valtavirrasta ja sementoisi meidät riippuvaiseksi riskiteknologiasta, sanovat Hassi ja Hautala.

– Suomesta tehdään tulevaisuuden kehitysmaata tarraamalla menneisyyteen. Maastamme ollaan nyt tekemässä koekaniinia Euroopan suurille voimayhtiöille ja ydinvoimarakentajille. Tämä kokeilu sisältää vakavia riskejä, jotka jäävät suomalaisten ihmisten harteille, Hautala muistuttaa.

– Uusiutuvasta energiasta on tällä vuosituhannella tullut jättibisnes. Uusiutuvan energian maailmanmarkkinathan ovat jo ylittäneet 100 miljardia euroa. Euroopassa tuulivoimaa on jo kahtena vuonna käynnistetty enemmän kuin mitään muuta sähköntuotantomuotoa. Ydinvoimaloita sen sijaan suljetaan jo enemmän kuin käynnistetään, Hassi painottaa.

– Viime viikkoina on ilmestynyt kaksikin selvitystä, joiden mukaan koko Eurooppa pystyisi vuonna 2050 tuottamaan kaiken sähkönsä uusiutuvalla energialla. Tämä ei edes tulisi kalliimmaksi kuin ydinvoima ja hiilidioksidin talteenotolla varustettu fossiilienergia. Näiden selvitysten tekijät, Pricewatershouse Coopers ja McKinsey, eivät ole tunnettuja viherpiperryksestä vaan konsultoinnista isolle bisnekselle, Hassi muistuttaa.

– Suomessa eletään ikiomassa, suljetussa keinotodellisuudessa, jossa ydinvoima nähdään realistisena vaihtoehtona. Herää kysymys, kenen miellyttämiseksi tällaiset energiaratkaisut tehdään. Onko kyse symbolisesta lahjasta suurteollisuudelle? Hautala kysyy.

– Lisäksi nyt ollaan rikkomassa suomalaisille annettua lupausta siitä, ettei ydinvoimaa tuoteta vientiin. Suomesta tehdään nyt muille maille tuotetun energiasta syntyvän ydinjätteen hautausmaa samalla, kun valtaosa muista EU-maista laittaa panoksensa aidosti päästöttömään ja riskittömään energiaan, Hautala painottaa.

– Monissa maissa on ihmetelty Suomen ydinvoimaintoa, vaikka Olkiluodon työmaalla suunnilleen kaikki on mennyt pieleen: hinta on kaksinkertaistunut, aikataulu on enemmän kuin tuplaantunut ja uutisia laatu- ja turvallisuusongelmista tulee jatkuvana virtana. On aivan poikkeuksellista, että kolmen maan, eli Ranskan, Britannian ja Suomen ydinturvaviranomaiset arvostelivat yhteisellä lausunnollaan Olkiluoto kolmosen reaktorityypin turvallisuutta häiriötilanteissa, Hassi huomauttaa.

– Eduskunnalla on vielä mahdollisuus estää tämä historiallinen virhe ja palauttaa Suomi tulevaisuuden energiaratkaisujen kärkikastiin torjumalla esitys uusista ydinvoimaloista. Tukena on enemmistö suomalaisista, jotka vastustavat lisäydinvoiman rakentamista, Hautala sanoo.

Facebook
Twitter
WhatsApp