Viranomaisten ja teleyritysten yhteistyö teleurkinnassa tutkittava perusteellisesti

Vihreiden kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvi vaatii, että viranomaisten ja teleyritysten yhteistyön laajuus ja laillisuus selvitetään.

– Epäilen, että suojelupoliisin ja Soneran epäilty laiton teleurkinta on vain jäävuoren huippu, joka paljastui sattumalta. Oletettavasti viranomaisilla on muutakin tällaista epävirallista ja valvomatonta toimintaa teletunnistetietojen valvonnassa, mikä voi loukata kansalaisten yksityisyydensuojaa ja perusoikeuksia. Siksi on luottamuksen palauttamiseksi selvitettävä, oliko Sonera yksittäistapaus vai esimerkki maan tavasta, Kasvi vaatii.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala vaatii suojelupoliisille parlamentaarista valvontaa:

– Supon teleurkintatapaus osoittaa, että myös Suomessa suojelupoliisi pitäisi saattaa parlamentaarisen valvonnan piiriin. Myös eduskunnan apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka on vaatinut suojelupoliisille uudenlaista valvojaa. Eduskunnan valiokuntien nykyiset kahvihetket Supon ylimmän johdon kanssa varmaankin turhauttavat kansanedustajia, koska heiltä evätään kaikki valvonnan kannalta olennainen tieto. Perustuslakivaliokunta voisi olla Supon parlamentaarinen valvoja, ja sille tulisi taata oikeus kaikkeen sen tarvitsemaan tietoon, Hautala ehdottaa.

Kasvin mielestä tietoyhteiskunnan kehitys nähdään helposti ainoastaan talous-teknisenä murroksena, jossa ei käydä kansalaiskeskustelua sähköisistä perusoikeuksista ja digitaalisesta yksityisyydestä. Kasvi mainitsee esimerkkinä sähköpostiviestit:

– Miksi sähköposti- tai tekstiviesteille ei olla valmiita antamaan samaa luottamuksellisen viestin suojaa kuin minkä perustuslain 10. pykälä takaa kirjekuoreen suljetuille viesteille? On helppo kuvitella mikä meteli nousisi, jos Suomen Posti velvoitettaisiin kirjaamaan kaikkien kirjeiden lähettäjät ja vastaanottajat, lähetysajat ja painot. Sen sijaan sähköpostikirjeiden ja puheluiden osalta tällainen valvonta voidaan Suomen hallituksen ja eduskunnan suuren valiokunnan mielestä toteuttaa.

Kasvi ja Hautala ovat huolissaan kehityksestä, jossa sisäisen turvallisuuden nimissä ollaan vähentämässä kansalaisten perusoikeuksia:

– Kohta olemme yhteiskunnassa, jossa “kaikki ovat epäiltyjä”.  Hallitus on eilen hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla poliisien toimivaltaa telekuuntelussa ollaan lisäämässä osana poliisilain uudistusta. Pelkäämme, että tämäkin asia etenee ilman riittävää kansalaiskeskustelua yksityisyydensuojasta.

– Kansainvälisen terrorismin torjunnan varjossa sisäistä turvallisuutta edistetään EU:ssa päätöksin, joissa yksityisyyden suoja ja kansalaisten muut perusoikeudet eivät paljoa paina. Valitettavasti eduskuntakin on hyväksynyt esim. EU-päätöksen passeihin liitettävästä pakollisesta sormenjälkitunnisteesta kovin kevyesti. Monien maiden tietosuojaviranomaiset, mukaan lukien Suomen tietosuojavaltuutettu, ovat esittäneet kehityksestä huolensa, Hautala ja Kasvi toteavat.

Facebook
Twitter
WhatsApp