Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala pääministeri Vanhaselle: Ihmisoikeuksia ei tule uhrata suurvaltasuhteille

Pääministeri Matti Vanhanen kieltäytyi viime viikolla vaalitentissään ottamasta minkäänlaista kantaa Yhdysvaltojen Guantanamossa ylläpitämiin salaisiin vankiloihin.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet vankien epäinhimillisestä kohtelusta Yhdysvaltojen salaisissa vankiloissa. Miltei sata vankia on Guantanamossa ryhtynyt syömälakkoon vastalauseena laillisten oikeuksiensa loukkaamiselle. YK:n kidutusta tutkiva erikoislähettiläs Manfred Nowak on kertonut saaneensa raportteja, joiden mukaan vankeja on alettu pakkosyöttää julmalla tavalla.

Ulkoministeri Condoleezza Rice vakuutti äskettäin Euroopan vierailullaan, että Yhdysvallat ei kohtele vankejaan alentavasti, vaan noudattaa YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta. Yhdysvallat kieltäytyy kuitenkin päästämästä ihmisoikeustarkkailijoita suljettuihin vankiloihinsa.

– Ymmärrän sen, ettei pääministeri ota kantaa yksittäisten kidutusväitteiden todenmukaisuuteen. Hänen olisi kuitenkin pitänyt yhtyä kansainvälisiin vaatimuksiin vankiloiden ovien avaamisesta ja vaatia ihmisoikeussopimusten noudattamista. Vanhasen pidättyvyys on silmiinpistävää, kun presidentti Bushin oli nimenomaan kasvavan kansallisen ja kansainvälisen painostuksen takia lopulta hyväksyttävä kidutuksen kieltävä laki, Hautala muistuttaa.

– Hallitusten tehtävänä on taata ihmisten turvallisuus. Tehokkaimpia keinoja terrorismin torjuntaan löytyisi kuitenkin tiedusteluyhteistyön parantamisesta ja terroristijärjestöjen varoja kätkevien veroparatiisien sulkemisesta, Hautala esittää.

– Maailma ja kansainvälinen politiikka on muuttunut perustavanlaatuisesti sitten syyskuun 2001 terrori-iskujen. Terrorismin torjunnassa on kuitenkin syyllistytty laittomien keinojen käyttöön ja asetettu voimassaolevat ihmisoikeussopimukset kyseenalaisiksi. On käsittämätöntä, miten, presidenttiehdokkaat vaikenevat “terrorismin vastaisen sodan” varjopuolista, Hautala sanoo.

– Hyvien suurvaltasuhteiden luomisesta on tullut näissä vaaleissa tyhjää puhetta, joka peittää alleen terrorismin torjunnan varjopuolet. Jos suhteet ovat oikeasti mallillaan, voidaan puhua kaartelematta ja asiallisesti myös vaikeista asioista. Tämä pätee yhtä lailla suhteessa Venäjään, Kiinaan kuin Yhdysvaltoihin, Hautala toteaa.

Facebook
Twitter
WhatsApp