Vihreät puolustavat Suomen luomuviljelijöitä

Euroopan parlamentin vihreät puolustavat vilpittömästi suomalaisten luomuviljelijöiden etua, toisin kuin meppikollegani Petri Sarvamaa (kok.) antoi ymmärtää mielipidekirjoituksessaan Maaseudun Tulevaisuudessa 20.11.2015.

Sarvamaa syyttää virheellisesti luomuasetuksen esittelijää, vihreiden Martin Häuslingia Suomen luomutuotannon vaarantamisesta. Sarvamaa haluaa unohtaa täysin demokratian perussäännön, jonka mukaan enemmistön kanta voittaa lakeja säädettäessä. Asetuksen esittelijänä Häusling otti pohjoismaiden erityiskysymykset huomioon ajaen poikkeusta kasvihuoneviljelyllemme. Hän pyrki varmistamaan, että Suomen luomuviljelijät eivät myöskään joudu epäedulliseen asemaan suhteessa Etelä-Euroopan kasvihuonetuottajiin. Hänen ehdotuksensa ei kuitenkaan saanut maatalousvaliokunnan enemmistön tukea.

Sarvamaa syytti Häuslingia kulissien takaisesta toiminnasta Suomen etuja vastaan. Todellisuudessa esittelijä pyrkii löytämään parhaan mahdollisen kompromissin Suomen ja Ruotsin erityiskysymyksiin meneillään olevissa kolmikantaneuvotteluissa. Me emme kuitenkaan ole ainoita, jotka vaativat poikkeuksia. Lopputulos riippuu viime kädessä siitä, miten neuvottelujen osapuolet, komissio, jäsenmaat ja parlamentti onnistuvat löytämään kaikille reilun ja tasapuolisen ratkaisun. Sarvamaa on oikeassa siinä, että vääntö ei ole vielä ohi. Tässä testataan parlamentin neuvottelijoiden lisäksi myös Suomen neuvottelijoiden taidot.

Julkaistu 9.11.2015 vastine  Petri Sarvamaan mielipidekirjoitukseen Maaseudun Tulevaisuudessa 20.11.2015

Facebook
Twitter
WhatsApp