Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta: Suomen kauden loppupuolella terve herätys Venäjän tilanteeseen – Maahanmuuttopolitiikka epäonnistui

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala pitää terveenä pääministeri Matti Vanhasen EU-puheenjohtajuuskauden eilistä päätöspuhetta, jossa tämä toi esiin huolensa Venäjän demokratiakehityksestä ja arvioi, että Venäjä ei välttämättä kulje oikeaan suuntaan.

– Vanhasen puhe EU-parlamentille oli tältä osin merkittävä ja toivon, että Euroopan parlamentti säilyttää yhtenäisen linjan, jossa se vaatii Venäjältä määrätietoisempaa sitoutumista demokratiaan ja oikeusvaltioon, Hautala sanoo.

Hautala arvioi, että julkinen paine ja kansalaisten huoli mm. toimittaja Anna Politkovskajan murhasta saivat äskettäin myös presidentti Halosen antamaan kriittisempiä lausuntoja Venäjän tilanteesta.

Puheenjohtajuuskauden alussa Suomen tämänkin puheenjohtajuuskauden tavoitteita oli avoimuuden lisääminen.

– Ministeri Korkeaoja pilasi Suomen hyvää avoimuusmainetta julistamalla, että Suomi ei ryhdy julkistamaan maataloustukiaan ennen kuin on pakko. Näin Suomi vei pohjaa virolaisen hallintokomissaari Siim Kallasin aloitteelta, jolla pyritään vahvistamaan kansalaisten luottamusta unionin päätöksentekoon. Tämä oli puheenjohtajakautemme pohjanoteeraus, Hautala toteaa.

Hautala ei myöskään ymmärrä, miksi Suomen tunnustelujen tulokset EU-perustuslakiprosessin edistämisestä pidettiin diplomaattisina salaisuuksina:

– Eikö kansalaisiin luoteta, vai mistä oli kysymys?

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteista on Hautalan mukaan erityisesti epäonnistunut unionin maahanmuuttopolitiikka. Ministeri Rajamäki kehuu onnistuneensa EU:n rajaturvallisuuden tiukentamisessa:

– Samaan aikaan suuri joukko pakolaisia joutuu turvautumaan salakuljettajiin ja muihin hengenvaarallisiin keinoihin päästäkseen hakemaan turvaa Euroopasta. Oikea arvio on, että Suomi on Rajamäen johdolla vaikeuttanut maahanmuuttopolitiikkaa unionissa, jossa Suomi mukaan lukien tarvitsee siirtolaisia.

Facebook
Twitter
WhatsApp