Veronalennukset heikentävät kuntataloutta

Vihreä eduskuntaryhmä lähtee mukaan kokoomuksen välikysymykseen kuntatalouden kriisistä sekä valmisteilla olevasta kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta.

Erityisen suuri huolenaihe kuntien talouskriisissä ovat vihreiden mielestä jo tehdyt veronalennukset:

– Vihreitä ne eivät miellytä. Tällä vaalikaudella on
veroja alennettu 3 miljardin euron edestä ja erityisen kipeästi tämä on vaikuttanut juuri kuntien talouteen. Veronalennusten sijaan kunnille pitäisi antaa lisää rahaa, jotta suomalaisten arvostamat palvelut kuten koulut, terveyskeskukset, nuorisotalot, kirjastot ja päivähoito saadaan järjestettyä. Tällä olisi myös työllistävä vaikutus, sanoo Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala.

– Kunnissa on vallannut alaa jälkien korjaaminen ongelmien ennaltaehkäisyn sijasta ja tämä on suurelta osin rahoituskriisin syytä. Lainatakseni Stakesin tutkijaprofessori Matti Rimpelää, kunnissa joudutaan hillitsemään menojen kasvua, joka aiheutuu erilaisesta häiriökäyttäytymisestä.

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on kariutumassa hallituspuolueiden erimielisyyksiin ja kunta- ja palvelurakenneuudistuksen suunta ei ole selvä:

– Tämä välikysymys on ajankohdaltaan mitä PARAS, sillä nyt päästään keskustelemaan avoimesti siitä mihin kunta- ja palvelurakenneuudistus (PARAS) on viemässä. Emme tue sellaisia malleja, joissa ns. peruskuntia täydennettäisiin mitä monenkirjavimmilla palvelupiireillä. Päätökset vietäisiin niissä vaaleilla suoraan valituilta edustajilta, Hautala varoittaa.

Facebook
Twitter
WhatsApp