Euroopan parlamentin vihreän ryhmän puheenjohtaja Rebecca Harms oli torstaina 25.9. matkustamassa Venäjälle ukrainalaisen lentäjä Nadija Savtšenkon oikeudenkäyntiä seuratakseen ja kansalaisyhteiskunnan edustajia tavatakseen, kun Venäjän rajavartiosto esti torstai-iltana hänen pääsynsä maahan huolimatta siitä, että Harms oli etukäteen varmistanut pääsynsä maahan.
EU:n ulkosuhdepalvelu tuomitsi Venäjän menettelyn todeten, että myös se on huolissaan Nadija Savtšenkon tapauksesta.
Rajavartiopisteellä kiinnitettiin ensin huomiota lukuisiin Ukrainan leimoihin Harmsin diplomaattipassissa, jonka jälkeen Harms sai odottaa lentokentällä, kunnes lopulta paikalle saatiin englannintaitoinen virkailija. Tällöin Harmsilta pyydettiin passin lisäksi toinen henkilötodistus. Rajavartijat kiinnittivät huomionsa eroavaisuuksiin Saksan diplomaattipassin ja Belgian erikoishenkilökortin välillä.
Lopulta kolmen tunnin jälkeen paikalle tuli konsuliksi esittäytynyt Venäjän ulkoministeriön edustaja. Ensin hän ilmoitti, että Harmsia tultaisiin kuulustelemaan, mutta mies hävisi Harmsin kyseenalaistettua tämän laillisuuden. Seuraavaksi Rebecca Harmsille kerrottiin, että hän on Venäjällä persona non grata. Hän joutui allekirjoittamaan paperin, joka vahvisti asianomaisen saaneen tiedoksi, että yritys ylittää Venäjän raja olisi rikos.
Tämän jälkeen Harms sai vastata kysymykseen, äänestikö hän Venäjän vastaisten sanktioiden puolesta. Myönteisen vastauksen saatuaan konsuli kertoi, että tämä on osasyy saapumiskieltoon. Lopulta Rebecca Harms lähetettiin takaisin Brysseliin.
Eilen illalla sekä Saksan suurlähetystö että EU:n ulkosuhdepalvelu ovat ilmaisseet vastalauseensa Venäjälle, ja tänään aamulla EP:n puhemies Martin Schultz kävi Venäjän suurlähetystössä Brysselissä ilmaisemassa pöyristyksensä.
Viestinnässä diplomaattitahojen kesken on selvinnyt, että on olemassa uusi musta lista ihmisistä, jotka eivät saa tulla Venäjälle, mutta nimet tällä listalla eivät ole tiedossa. Ulkosuhdepalvelu arvostelee Venäjän viranomaisia voimakkain sanoin läpinäkyvyyden puutteesta ja sanoo menettelyn olevan EU:n ja Venäjän viisumisopimusten vastainen.
Rebecca Harms pohtii, ovatko mahdollisesti jopa kaikki Venäjän vastaisten sanktioiden puolesta äänestäneet Euroopan parlamentin jäsenet mustalla listalla. Hän kehottaa kiinnittämään kaiken huomion vangitun Savtšenkon tapaukseen.