Vanhempainvapaiden oikeudenmukaista jakoa ei saa viivyttää

Kansanedustaja, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (TANE) puheenjohtaja Heidi Hautala puhui Vantaalla Tikkurilan Veininmyllyllä vihreiden vapputilaisuudessa 1.5. klo 13 vanhempainvapaiden oikeudenmukaisen jaon kiireellisyydestä.[:]– Vanhempainvapaiden oikeudenmukainen jako on osoittautunut aiemmin ymmärrettyäkin tärkeämmäksi tasa arvokysymykseksi. Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että Suomessa työelämän ulkopuolella on suurempi osa naisista kuin kahdeksassa muussa Euroopan maissa. Naiset jäävät Suomessa 4-5 kertaa miehiä useammin kotiin hoitamaan lapsia, Heidi Hautala huomauttaa.

– Tämän tuoreen tutkimuksen mukaan korkeakoulutetut miehet ansaitsevat viisi vuotta valmistumisesta viidenneksen enemmän kuin naiset. Esimerkiksi Yhdysvalloista tiedetään, että tätä palkkaeroa voida selittää ennakkoluuloilla ja ns. lasikatolla, joka estäisi naisia pääsemästä parhaimmille paikoille ja siten parhaimmille palkoille. Naisten uran katkaisevat lastenhoitojaksot on todettu merkittävimmäksi syyksi miesten ja naisten itsepintaiseen palkkakuiluun.

– Ei voi olla oikein, että lapsista huolehtiminen vie naisilta mahdollisuudet edetä urallaan samaa tahtia kuin miehet. Tämä on oikeudenmukaisuuskysymys, mutta se myös hukkaa naisten osaamispääomaa. Siksi kiirehdin naisten ja miesten vanhempainvapaiden tasajakoa. Tiettävästi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä olisi lykkäämässä asiaa pohtivan työryhmän asettamista ensi syksyyn. Tämä ei lupaa hyvää sille, että uusia askelia voitaisiin ottaa jo nykyisen hallituksen aikana, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Heidi Hautala toteaa.

– Suomi on vähitellen menettänyt asemaansa pohjoismaisena tasa-arvomaana. On hieman nurinkurista, että vaikka Suomi on koettanut määrätietoisesti levittää pohjoismaista tasa-arvoajattelua muualle Euroopan unionia ja siinä melko hyvin onnistunutkin, se on itse jäämässä kehityksestä jälkeen. Otamme vastaan ristiriitaisin tuntein tiedon, että jopa Saksassa pari vuotta sitten toteutettu vanhempainvapaauudistus on tuonut perheille pidemmät isäkuukaudet, eli sen osuuden vanhempainvapaista, jonka vain isä voi käyttää. Siellä isät ovat innokkaasti alkaneet käyttää kahta korvattua isäkuukauttaan, ja Saksa esittelee uudistusta ylpeänä kansainvälisissä konferensseissa, Heidi Hautala selvittää.

– Isäkuukausien lisääminen on oikeudenmukaisuuskysymys sekä miehille että naisille. Miehille pitää taata oikeus tutustua kunnolla lapsiinsa, ja naisille kuuluu oikeus osallistua täysipainoisesti työelämään ja kehittää uraansa. Valtiontalouden tiukkuus ei ole syy lykätä uusia isäkuukausia, eikä meillä ei ole varaa hukata koulutettujen naisten osaamispääomaa, Heidi Hautala kiirehtii.

Facebook
Twitter
WhatsApp