Valkovenäläiset eivät anna periksi

Kuva: Euroopan parlamentti

Minskissä ja muualla Valko-Venäjällä kansalaiset eivät anna periksi. Suurmielenosoitukset jatkuvat joka viikonloppu – samoin turvallisuusviranomaisten raa’at keinot mielenosoitusten tukahduttamiseksi.

Euroopan parlamentin ihmisoikeuksien alivaliokunnan (DROI) jäsenet keskustelivat jo kolmatta kertaa Valko-Venäjän tilanteesta sekä keinoista tuoda oikeutta niille, jotka ovat joutuneet poliisiväkivallan uhreiksi, laittomasti pidätettyinä tai jopa kidutettuina vankilassa.

Parlamentti hyväksyi viime viikolla jo toisen päätöslauselman pääaiheenaan valkovenäläisen Raman Bandarenkan murha, johon siviiliasuiset turvallisuusjoukkojen miehet syyllistyivät.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on raportoinut, kuinka elokuussa 2020 pidettyjen presidentinvaalien jälkeisinä päivinä Valko-Venäjän turvallisuusjoukot pidättivät mielivaltaisesti tuhansia ihmisiä, joista monia kidutettiin ja pahoinpideltiin vankilassa. Mielenosoituksissa 30. marraskuuta pidätettiin jälleen yli 300 ihmistä.

Kymmenia toimittajia on myös pidätetty, useiden toimiluvat on peruttu ja osa on paennut maasta. Lukuisia nettisivustoja on suljettu ja paikoin internetyhteydet ovat olleet kokonaan alhaalla.

Ihmisoikeusalivaliokunnan jäsenet painottivat eilisessä kokouksessaan, että retoriikan aika on ohi! EU:n ja kansainvälisen yhteisön on vihdoin puututtava Aljaksandr Lukashenkan hallinnon rikoksiin ja vaadittava, että perusoikeuksia kunnioitetaan. Lukashenkan ilmoitusta vallasta luopumisesta pidetään silmänlumeena.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ on laatinut Valko-Venäjän tilanteesta kattavan raportin. Sen laatija professori Wolfgang Benedek osallistui kuulemiseen. Hän painotti, että rikokset on tuotava oikeuden eteen  ja suositteli ensisijaisesti sitä, että kansainvälinen yhteisö ja EU pyrkisivät luomaan mekanismin todisteiden keräämiseksi ja varmalla tavalla tallettamiseksi.

YK:n Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen erityisraportoija, Anaïs Marin, joka myös osallistui tilaisuuteen, painotti, että pidemmällä tähtäimellä on tärkeää tukea Valko-Venäjän oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Hän todisti, miten maan hallinto teki kaikkensa estääkseen hänen ja YK:n lukuisien muiden ihmisoikeusraportoijien työn.

Painotin omassa puheenvuorossani sitä, että EU:n olisi pyrittävä löytämään keinoja ripeasti, yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa, todistusaineiston keräämiseksi ja säilyttämiseksi, sekä vaalit varastaneen rikollishallinnon tuomiseksi oikeuden eteen. Kannatin parlamentissa työstettävää ajatusta erityinen projektiryhmän luomisesta, jotta syyllisten saamista vastuuseen voidaan edesauttaa.

Jotta Valko-Venäjä voi siirtyä tämänhetkisestä kaaoksesta ja umpikujasta kohti vapaata yhteiskuntaa, kansainvälisen yhteisön on tehtävä Lukashenkalle selväksi, että yhtä varmasti kuin päivä seuraa yötä, päivä hänen rikostensa tuomitsemiseksi vielä koittaa.

Facebook
Twitter
WhatsApp