Valko-Venäjän oppositiomedia haluaa jatkaa totuuden puhumista

Keskustelu Euroopan parlamentissa 15. joulukuuta 2020 Nexta TV:n toisen perustajajäsenen Stsiapan Putsilan kanssa.

Valko-Venäjän härski lentokonekaappaus ja oppositiomedia Nexta TV:n perustajan ja entisen päätoimittajan Raman Pratasevitshin pidätys on herättänyt EU-maiden johtajat välittömästi vaatimaan tiukempia sanktioita teolle, jota voidaan pitää valtioterrorismina. Valko-Venäjän diktaattorista on entistä enemmän tullut kansainvälinen häirikkö.       

Keskustelin viime joulukuussa Nexta TV:n toisen perustajajäsenen, valkovenäläisen bloggaajan ja vapaan toimittajan, Stsiapan Putsilan (Stepan Putilo) kanssa maan sananvapaustilanteesta. Hän oli Brysselissä Svjatlana Tshinanouskajan johtaman ryhmän kanssa vastaanottamassa Saharov-mielipiteenvapauspalkintoa, joka myönnettiin Valko-Venäjän oppositiolle. 

23-vuotias Putsila on siis netin uutiskanavien Nextan ja Nexta Liven perustajia. Yhteensä näillä vapaiden toimittajien ja kansalaisaktivistien pyörittämillä kanavilla on yli kaksi miljoonaa seuraajaa Telegram-viestisovelluksessa ja satojatuhansia myös Youtubessa.

“Haluamme pysyä demokraattisena toimijana ja jatkaa totuuden puhumista hallituksesta riippumatta”, Putsila kertoi keskustelussamme European Youth Eventin tilaisuudessa 15. joulukuuta. Putsila on uutistietojen mukaan kertonut olevansa huolissaan omasta turvallisuudestaan ja pelkää olevansa Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun seuraava uhri.  

Viime kesänä vilpillisten presidentinvaalien jälkeen alkaneet Lukashenkan vastaiset mielenosoitukset kasvoivat laajaksi kansanliikkeeksi, joka on sittemmin nitistetty turvallisuuspalvelun rautanyrkin avulla. Tietoa mielenosoituksista ja turvallisuuspoliisin raa’asta väkivallasta jaetaan muun muassa venäjänkielisessä Telegram-palvelussa. 

Putsilan mukaan kanavia käytettiin erityisesti liveseurantaan: missä ja milloin seuraava mielenosoitus järjestetään ja missä poliisit ovat. Perinteinen media on Valko-Venäjällä tiukasti hallinnon käsissä ja kansalaisten netinkäyttöä rajoitetaan. Pikaviestipalvelu Telegramissa Nextan uutisia voi katsoa liittymällä kanavan seuraajaksi. Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun on vaikeampi vaimentaa Whatsappin ja Snapchatin kaltaista pikaviestisovellusta kuin sulkea yksittäinen netin uutissivusto.

Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu on lisännyt Pratasevitshin ja Putsilan terroristilistalle ja Nextan toimitus on julistettu äärijärjestöksi. Vielä joulukuussa Putsila arvioi voivansa palata kotimaahansa jo vuoden kuluttua. Nyt sitä vaihtoehtoa ei taida olla näköpiirissä. Valko-Venäjän röyhkeä toiminta osoittaa, että maan oppositiovaikuttajat eivät ole turvassa edes EU-maissa.   

Tallenne keskustelustamme on katsottavissa EYE:n Facebook-sivulla.

Facebook
Twitter
WhatsApp