Vaalirahoituksen nykytila suosii miesehdokkaita

Viime päivinä keskusteluun noussut vaalirahoituskysymys on nostanut esiin myös sen tosiasian, että vaalirahoitus on osin sukupuolisidonnaista.

– Käydyssä vaalirahoituskeskustelussa on jäänyt vähälle huomiolle se tosiseikka, että naiset saavat miehiä vähemmän ulkopuolista rahoitusta kampanjoilleen. Jos vaalirahoitus olisi avoimempaa, olisiko eduskunnassa enemmän naisia?, kysyy Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala, joka puhui Vihreiden Naisten “Puhdasta Naisenergiaa!” -kunnallisvaalikiertueen tilaisuudessa Jyväskylässä.

Hautala viittaa Jenny Brobergin selvityksen vuonna 2003 jätetyistä vaalirahoitusilmoituksista. Selvityksen mukaan miehet saivat tukirahaa naisia helpommin kaikilta tahoilta: yksityishenkilöiltä, yrityksiltä, etujärjestöiltä, jopa puolueeltaan. Sukupuoli vaikutti rahalliseen vetovoimaan enemmän kuin se, onko ehdokas jo kansanedustaja. Naiset myös rahoittivat vaaleja miehiä keskimäärin enemmän omasta rahapussistaan. Suurimmillaan sukupuolten eriarvoisuus oli yrityksiltä saatavassa vaalirahassa. Kun miehet ilmoittivat saaneensa yrityksiltä keskimäärin 10 100 euroa, naisten vetovoima jäi tästä alle puoleen eli alle 5 000 euroon.

– Vastaavaa selvitystä ei ole vielä tehty vuoden 2007 eduskuntavaaleista, mutta jo pikavilkaisu vaalirahoitusilmoituksiin osoittaa, että naiskansanedustajat ovat kampanjoineet miehiä pienemmillä summilla, Heidi Hautala toteaa.

Jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Tuija Mäkinen (vihr.) huomauttaa, että myös kunnallispolitiikka on edelleen miesvaltaista. – Erityisesti perheellisten naisten osallistumista päätöksentekoon on rohkaistava. Kuntapolitiikkaa ei saa jättää keski-ikäisten miesten käsiin, Mäkinen painottaa.

Keski-Suomen Vihreiden Naisten puheenjohtaja Terhi Ek huomauttaa, että monilla päätöksillä on erilaiset vaikutukset miehiin ja naisiin, tyttöihin ja poikiin. – Jos esimerkiksi kunta ei saa rakennettua naapurikuntien kanssa yhteistä, riittävän kattavaa joukkoliikenneverkostoa, kulkemisen hankaluus koskettaa erityisen syvästi kaikenikäisiä naisia sekä lapsia ja nuoria, Ek toteaa.

Vihreiden Naisten suuri vaalikiertue “Puhdasta naisenergiaa!” starttasi Porissa 14.3. Vihreät Naiset ry on Vihreiden valtakunnallinen naisjärjestö.

Facebook
Twitter
WhatsApp